Papa Francisc a oferit refugiu pe teritoriul Vaticanului pentru fosta lideră încarcerată a Myanmarului, Aung San Suu Kyi, conform presei italiene de marți.
Am cerut eliberarea lui Aung San Suu Kyi și m-am întâlnit cu fiul ei la Roma. Am propus Vaticanului să îi ofere adăpost pe teritoriul nostru
, a declarat Papa, conform relatărilor din întâlnirile sale cu iezuiți din Asia, în timpul vizitei sale de la începutul acestei luni.
Ziarul Corriere della Sera a publicat un articol scris de preotul italian Antonio Spadaro, care conține fragmente din aceste întâlniri private, ce au avut loc în Indonezia, Timorul de Est și Singapore între 2 și 13 septembrie.
„Nu putem rămâne tăcuți în fața situației actuale din Myanmar. Trebuie să facem ceva”, ar fi spus Papa.
„Viitorul țării voastre ar trebui să fie unul de pace, bazat pe respectul pentru demnitatea și drepturile tuturor și pe respectarea unui sistem democratic care să permită fiecăruia să contribuie la binele comun.”
Suu Kyi, în vârstă de 78 de ani, ispășește o pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru acuzații care variază de la corupție la nerespectarea restricțiilor pandemice impuse în timpul Covid-19.
AFP nu a reușit să contacteze un purtător de cuvânt al juntei pentru a comenta oferta raportată făcută de Papa Francisc.
În 2015, Liga Națională pentru Democrație a lui Suu Kyi a câștigat primele alegeri democratice din Myanmar din ultimii 25 de ani.
Ea a fost arestată de armată în 2021, când aceasta a dat o lovitură de stat, și, conform relatărilor din presa locală, se confruntă cu probleme de sănătate în detenție.
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, Suu Kyi a fost odată considerată un simbol al drepturilor omului.
Totuși, și-a pierdut sprijinul internațional în 2017, fiind acuzată că nu a făcut nimic pentru a opri persecuția armatei împotriva minorității musulmane Rohingya din țară.
Reprimarea face obiectul unei investigații în desfășurare privind genocidul din partea Națiunilor Unite, iar persecuțiile continuă, potrivit refugiaților Rohingya din Bangladeshul vecin.
Myanmarul, majoritar budist, se află în haos de la lovitura de stat din 2021, cu junta luptând atât împotriva grupurilor rebele etnice consacrate, cât și a noilor forțe pro-democrație.