0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăPoliticăAPADOR-CH acuză CCR de „comportament irațional” în gestionarea drepturilor electorale 

APADOR-CH acuză CCR de „comportament irațional” în gestionarea drepturilor electorale 

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Critici dure la adresa Curții Constituționale: „Un atac asupra democrației chiar de Ziua Drepturilor Omului”

De Ziua Drepturilor Omului, pe 10 decembrie, APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) a lansat un comunicat sever la adresa Curții Constituționale a României (CCR), pe care o acuză de „comportament irațional” și de restrângerea drepturilor fundamentale, precum dreptul de vot (art. 36 din Constituție) și dreptul de a fi ales (art. 37 din Constituție).

În mesajul său, organizația a criticat deciziile recente ale CCR, pe care le-a catalogat ca fiind contrare spiritului democratic. Printre subiectele menționate se numără:

1. Comasarea alegerilor – Primul pas spre restrângerea drepturilor

APADOR-CH a atras atenția asupra haosului creat prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, considerând că acest demers încalcă dreptul la alegeri libere. Deși asociația a cerut intervenția Avocatului Poporului, instituția a refuzat să se implice, iar CCR a ignorat problema, validând indirect această restrângere prin pasivitate.

2. Eliminarea unui candidat din cursa prezidențială

Decizia CCR de a exclude un candidat de la alegerile prezidențiale pe motiv că „nu respecta Constituția” a fost considerată un precedent periculos. Organizația susține că această hotărâre demonstrează influența politică asupra justiției constituționale, în detrimentul drepturilor individuale.

3. Renumărarea voturilor – O manevră costisitoare și lipsită de sens

Criticile se intensifică în cazul renumărării a 9,5 milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Deși decizia părea să urmărească corectitudinea procesului electoral, APADOR-CH acuză că aceasta a fost, de fapt, o strategie de amânare suspectă, sincronizată convenabil cu interesele politice ale partidelor la putere. Ulterior, CCR a validat rezultatele inițiale, ignorând datele rezultate din renumărare.

4. Anularea turului 1 în pragul turului 2

Decizia șocantă a CCR de a anula turul 1 al alegerilor cu doar câteva zile înainte de finalizarea procesului electoral a fost percepută de APADOR-CH ca un atac direct asupra drepturilor democratice. Aceasta a generat confuzie și neîncredere în instituțiile statului, în contextul în care milioane de români, inclusiv din diaspora, își exprimaseră deja votul.

„Votul este ceva mult prea important pentru a fi lăsat pe mâna poporului”, amintește APADOR-CH în ton ironic, făcând referire la celebrele citate atribuite lui Mark Twain, dar pe care asociația le consideră acum mai potrivite pentru a descrie comportamentul CCR.

De Ziua Drepturilor Omului, organizația a încheiat cu un mesaj amar: „La mulți ani pentru drepturile care ne-au mai rămas!” – un semnal de alarmă privind degradarea democrației în România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă