Liderii statelor Uniunii Europene se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru ultimul Consiliu European din 2024, unde vor aborda teme majore de politică externă și securitate, printre care războiul din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu și gestionarea migrației. La reuniune a fost invitat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform unui comunicat oficial publicat pe consilium.europa.eu.
Liderii europeni vor dezbate situația războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, analizând cele mai recente evoluții de pe front și modalități prin care UE poate continua sprijinul militar, economic și umanitar. De la începutul conflictului, Uniunea Europeană și statele membre au oferit Ucrainei asistență de peste 130 de miliarde de euro.
În discuții se va afla livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, muniție și rachete, alături de centrul de programe de instruire și furnizare a echipamentelor necesare soldaților ucraineni. De asemenea, liderii vor explora soluții pentru consolidarea infrastructurii energetice a Ucrainei, intens atacată de Rusia în perioada premergătoare iernii.
UE s-a angajat să intensifice presiunea asupra Rusiei și asupra țărilor terțe care sprijină Moscova, inclusiv prin sancțiuni suplimentare.
O altă temă esențială a reuniunii este situația tensionată din Orientul Mijlociu, cu accent pe contribuția UE la eforturile internaționale de detensionare a conflictelor. Liderii europeni vor discuta despre încetarea focului dintre Israel și Liban, evoluțiile din Siria și modalitățile de sprijinire a populației vulnerabile din regiune.
Problema migrației va fi analizată în contextul progreselor făcute după reuniunea din 17 octombrie, când liderii au convenit asupra unor măsuri pentru consolidarea controlului frontierelor externe ale UE, colaborarea cu țările de origine și de tranzit pentru combaterea cauzelor migrației, intensificarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane.
Liderii europeni vor analiza un raport elaborat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, care vizează consolidarea capacităților UE de prevenire și răspuns la situații de criză.
În plus, summitul va aborda evoluțiile politice din Georgia și Republica Moldova, reflectând angajamentul Uniunii Europene pentru stabilitatea și integrarea europeană a regiunilor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!