5.7 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăȘtirile zileiGoogle avertizează utilizatorii Gmail despre un al doilea val de atacuri cibernetice...

Google avertizează utilizatorii Gmail despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Google avertizează utilizatorii Gmail, care depășesc 2,5 miliarde la nivel global, despre un al doilea val de atacuri cibernetice ce vizează platforma.

Gmail, val de atacuri cibernetcie

Acest avertisment vine în contextul în care compania a observat o creștere masivă a traficului de emailuri și intensificarea atacurilor, mai ales în perioada sărbătorilor, arată Forbes.

Deși numărul atacurilor de tip phishing a scăzut cu 35% față de anul trecut, atacatorii sunt persistenți, pregătindu-se pentru noi metode de fraudă.

Iată principalele puncte-cheie despre aceste amenințări și cum utilizatorii pot să își protejeze conturile Gmail.

Google investește masiv în apărarea cibernetică a Gmail și a implementat modele avansate de inteligență artificială pentru a bloca spam-ul, phishing-ul și malware-ul.

În 2024, compania a dezvoltat un model AI care identifică cu 20% mai multe mesaje periculoase decât înainte.

În plus, un nou model AI introdus recent analizează în timp real sute de semnale de amenințare, aplicând măsuri de protecție imediată.

CITEȘTE ȘI – Google a început să șteargă conturile de Gmail. Persoanele vizate

Pe lângă aceste măsuri, Google blochează peste 99,9% din mesajele nedorite și periculoase înainte ca acestea să ajungă în inbox-uri. Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți, deoarece atacatorii devin din ce în ce mai sofisticati.

Trei tipuri principale de atacuri cibernetice

Google atrage atenția asupra unor metode specifice de fraudă care au devenit tot mai frecvente:

  1. Escrocherii de tip șantaj Gmail
    Acestea implică mesaje care includ adresele de domiciliu ale victimelor sau fotografii ale locuințelor lor, însoțite de amenințări cu daune fizice sau expunerea unor informații personale sensibile.
  2. Escrocherii prin facturi false
    Atacatorii trimit facturi fictive și încearcă să convingă victimele să îi contacteze pentru a contesta suma respectivă. Comunicarea se face adesea printr-un număr de telefon inclus în email, ceea ce permite escrocilor să ceară „taxe” sau alte sume de bani.
  3. Escrocherii care implică celebrități
    Acestea se bazează pe impersonarea unor personalități celebre. Mesajele pot pretinde că vin direct de la vedete sau că acestea sprijină anumite produse, cu scopul de a atrage victimele într-o fraudă.

Nu doar Gmail este vizat, ci și alte platforme de email. Conform unui studiu recent, atacurile de tip phishing care vizează parolele au crescut cu 700% în a doua jumătate a anului 2024.

Aceste atacuri folosesc kituri avansate de phishing și tactici sofisticate de inginerie socială, inclusiv linkuri și coduri QR periculoase care pot trece de sistemele tradiționale de securitate.

Atacatorii folosesc, de asemenea, conturi de email compromise pentru a derula atacuri interne, fraude prin facturi sau interceptări în timp real ale parolelor unice. Acest trend arată o orientare tot mai accentuată către exploatarea datelor furate la scară largă și monetizarea acestora prin ransomware sau alte metode.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă