0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieCriza EnergeticăLiderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chişinăul asupra unei datorii, transmite Kyiv Independent.
‘Preşedintele (Krasnoselski) a avut discuţii la Moscova şi subiectul a fost într-adevăr criza energetică’, a spus purtătorul său de cuvânt, citat de televiziunea locală.

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a transmis în acest timp că are cunoştinţă de plecarea lui Krasnoselski la Moscova şi a asigurat că guvernul de la ‘Chişinău nu pune niciun obstacol în calea soluţionării crizei gazului’ şi doreşte ca această criză să se ‘încheie cât mai repede posibil’.

În afara Transnistriei, R. Moldova nu mai primea direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală producea energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livra guvernului R. Moldova la un preţ fix şi scăzut.

Ucraina nu a mai prelungit contractul cu Gaprom în acest an

Dar Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. Pe de altă parte, Gazprom refuză să livreze R. Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei datorii revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care guvernul de la Chişinău recunoaşte numai o datorie de 8,6 milioane de dolari.

În timp ce restul R. Moldova reuşeşte să facă oarecum faţă crizei cu ajutorul electricităţii importante din România, Transnistria s-a văzut obligată să oprească apa caldă şi încălzirea centrală pentru populaţie, iar gazul din rezerve este folosit doar pentru funcţionarea aragazelor. Multe fabrici au fost de asemenea oprite, iar centrala de Cuciurgan a trecut pe combustibil alternativ, respectiv cărbune şi păcură, pentru care însă dispune de rezerve suficiente doar până la sfârşitul lunii ianuarie sau către mijlocul lunii februarie.

Reluarea furnizării gazului rusesc către Transnistria s-ar putea realiza numai dacă aceasta ajunge la un acord cu Moscova pentru livrarea gazului prin reţeaua de conducte care ocoleşte Ucraina, plecând de la gazoductul TurkStream ce leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă