0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăRomânia, în fața unei etape critice: economiștii avertizează asupra riscului stagnării economice

România, în fața unei etape critice: economiștii avertizează asupra riscului stagnării economice

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

România riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității dacă nu adoptă reforme structurale și politici economice sustenabile, avertizează Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

Într-un articol de opinie, Popa atrage atenția asupra creșterii datoriei publice și necesității gestionării prudente a acesteia, potrivit ProTV.

„Ne aflăm într-o etapă critică a procesului de convergență. Dacă vom urma un model economic nesustenabil, caracterizat de creștere bazată predominant pe consum și îndatorare, fără investiții în tehnologie, reforme și inovație, riscăm să intrăm într-o perioadă de stagnare economică și pierdere a competitivității”, a declarat Cristian Popa.

Potrivit oficialului BNR, dinamica datoriei publice necesită o atenție sporită pentru a evita vulnerabilități similare celor din Sudul Europei.

Creșterea datoriei trebuie gestionată cu prudență, pentru a evita acumularea unor vulnerabilități similare celor din Sudul Europei. Astfel, consolidarea fiscală este imperios necesară.

Soluții pentru creștere economică sustenabilă

Cristian Popa consideră că România trebuie să prioritizeze creșterea productivității muncii prin tehnologizare, automatizare și inovare. El a remarcat că țara se află constant în coada clasamentelor la capitolul cercetare și dezvoltare.

„Mediul privat are nevoie de un ecosistem în care inițiativa să fie încurajată, nu îngrădită de birocrație, taxe și reglementări impredictibile. Succesul trebuie susținut, nu descurajat prin taxare”, a explicat el.

Oficialul a subliniat importanța valorificării eficiente a fondurilor europene, avertizând că accesul la aceste resurse nu va fi disponibil pe termen nedefinit.

Progres economic impresionant, dar provocări viitoare

Cristian Popa a evidențiat progresul semnificativ al României în ultimele două decenii, reușind să reducă decalajul economic față de Uniunea Europeană de la 26% din media UE în 2000 la 80% în 2023.

Totuși, el atrage atenția că acest ritm de convergență încetinește pe măsură ce țara se apropie de media europeană.

„Modelul bazat pe forță de muncă ieftină își atinge limitele: de acum înainte, creșterea economică trebuie să vină din productivitate, nu din avantajul costurilor reduse”, a explicat Popa.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă