5.7 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăSocialSocietateStudiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o presiune majoră asupra sistemelor de pensii și afectează economia globală.

Astăzi, două treimi din populația lumii trăiește în țări unde rata natalității este sub nivelul de înlocuire de 2,1 copii per familie. Această tendință amenință să reducă creșterea economică, în special în economiile avansate și în China.

„Sistemele noastre economice își au baza în populația activă, iar acum ne aflăm într-un punct de cotitură. În economiile avansate și în China, creșterea PIB-ului pe cap de locuitor ar putea scădea cu până la 0,8% pe an în următorii 25 de ani dacă nu vor fi întărite eforturile pentru creșterea productivității”, explică Chris Bradley, Senior Partner McKinsey și director McKinsey Global Institute, informează Ziarul Financiar.

Rata de sprijin în declin: O povară din ce în ce mai mare pe generațiile tinere

Numărul persoanelor active per pensionar scade dramatic. Dacă în prezent raportul este de patru la unu, până în 2050 se estimează că acesta va coborî la două persoane active pentru fiecare pensionar.

În Europa de Vest, Asia avansată și China, raportul ar putea ajunge chiar sub 2,0.

În 1997, rata globală de sprijin era de 9,4 persoane active pentru fiecare pensionar. În prezent, aceasta este de 6,5 și se estimează că va scădea la 3,9 până în 2050.

În economiile emergente, cum ar fi India și America Latină, forța de muncă va atinge apogeul în anii 2030, în timp ce Africa Subsahariană va continua să crească, adăugând peste 935 de milioane de ore de muncă până la jumătatea secolului.

„Aceste regiuni trebuie să se îmbogățească înainte de a îmbătrâni. De exemplu, India are doar 33 de ani înainte de a atinge același raport de sprijin ca economiile din primul val pe care le vedem astăzi”, spune Anu Madgavkar, partener McKinsey Global Institute.

Soluții pentru o criză demografică iminentă

Pentru a combate această problemă, raportul recomandă trei direcții esențiale: creșterea numărului de lucrători activi, stimularea productivității și creșterea populației tinere.

Totuși, doar îndeplinirea a doi dintre acești factori nu este suficientă, iar măsuri precum programe de migrație personalizate și politici de sprijin pentru familii sunt cruciale.

„Creșterea ratelor de fertilitate este, de asemenea, crucială, dar impactul va fi resimțit abia mai târziu, deoarece nou-născuții de astăzi vor avea nevoie de timp pentru a intra pe piața forței de muncă”, adaugă Bradley.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă