Recenta apreciere a monedei nationale nu a mai avut asupra exportatorilor un soc comparabil cu cel de acum doi ani, evolutia monedei nationale devenind deja previzibila. De asemenea, bancile s-au adaptat la aceasta situatie si ofera tot mai multe instrumente menite sa atenueze sau chiar sa elimine riscul valutar. Cu toate acestea, mai exista insa voci care sustin ca economia romaneasca va ajunge in sapa de lemn daca se mentine trendul de depreciere a monedei europene.
„Oamenii de afaceri responsabili au inceput sa-si ia masuri de prevedere a efectelor aprecierii monedei nationale”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
El a precizat ca, in afara de multinationale, „carora nu trebuie sa le plangem de mila, pentru ca au destule parghii sofisticate de evitare a riscului”, si industriasii autohtoni s-au obisnuit cu situatia. Potrivit lui Parvan, bancile au inceput deja sa ofere contracte la termen pentru exportatorii care vand marfa in strainatate in mod constant, prin prestabilirea cursului de schimb. „Oricum, cei care exporta sporadic au si profituri sporadice din aceasta activitate, drept pentru care nu se poate spune ca le sunt ruinate afacerile”, ne-a mai declarat Parvan. El a tinut sa concluzioneze ca singura solutie pentru exportatorii autohtoni este cresterea competitivitatii, pentru ca, dupa toate datele, aprecierea leului va continua.
Nu de aceeasi parere este secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, care are o viziune apocaliptica asupra situatiei generate de cursul de schimb. „Din 4 noiembrie 2004, de cand a inceput aprecierea fortata a leului, exportatorii romani sunt in doliu”, spune Ionescu. El considera ca deprecierea euro nu are nici o legatura cu mersul economiei romanesti si ca este rezultatul jocului capitalului speculativ. „Cu aceasta noua apreciere a leului, sa ne asteptam la noi falimente”, a concluzionat oficialul ANEIR.
El este insa contrazis de directorul executiv al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Adrian Izvoranu: „Si daca ar curge miere la robinet, tot s-ar gasi cineva nemultumit, pentru ca are diabet”. Izvoranu este de parere ca firmele care lucreaza organizat si au un management performant nu au probleme din cauza cursului de schimb. Aceasta mai ales, spune el, ca tendinta cursului de schimb a devenit deja previzibila in ultima perioada. „Orice firma serioasa isi ia masuri de protectie impotriva riscului de schimb valutar, prin incheierea unor contracte futures”, a spus directorul ACPR.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]