Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care instrumenteaza dosarul „Rompetrol” au refuzat sa puna la dispozitia omului de afaceri Dinu Patriciu transcrierea convorbirilor telefonice ale acestuia, interceptate in perioada 2003-2005. Motivul refuzului invocat de magistrati a fost existenta unor hotarari ale Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT), care ar incadra respectivele convorbiri in categoria documentelor clasificate.
Vizibil nemultumit de explicatiile procurorilor, Patriciu a declarat, la iesirea din Parchet, ca „CSAT nu are nici un fel de competente in acest dosar”. Avocatii omului de afaceri au solicitat, ieri, pentru a doua oara, autorizatiile in baza carora au fost interceptate convorbirile telefonice, inainte de formularea acuzatiilor in dosarul „Rompetrol”. Anchetatorii au refuzat si aceasta solicitare, aducandu-i la cunostinta omului de afaceri ca cercetarile in cazul sau s-au extins. Procurorii nu au precizat insa despre ce noi acuzatii este vorba.
„Refuzul procurorilor de a ne arata autorizatiile imi intaresc convingerea ca ascultarea telefoanelor s-a facut ilegal, fara mandat eliberat de judecatori”, a mai spus Dinu Patriciu. Potrivit omului de afaceri, aproximativ 60 de posturi telefonice au fost interceptate timp de un an si jumatate, insumand peste doua milioane de convorbiri.
Presedintele grupului „Rompetrol” a recunoscut ca a mai avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul saptamanii trecute. Dinu Patriciu a declarat ca s-a intalnit cu premierul cu ocazia unei petreceri organizate la resedinta celui din urma, dar a negat ca ar fi discutat despre dosarul „Rompetrol”.
Acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune
Dinu Patriciu si alti membri ai conducerii grupului „Rompetrol” au fost acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si specialistii Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor aveau indicii privind neefectuarea unor investitii de 15 milioane de dolari si diminuarea unor taxe insumand sute de miliarde de lei catre bugetul de stat. Ulterior, procurorii Parchetului instantei supreme au extins cercetarile si au formulat noi acuzatii la adresa lui Patriciu si a altor persoane, cu privire la infractiuni la Legea societatilor comerciale si manipularea bursei de capital. Pentru probarea acestei ultime infractiuni, anul trecut DIICOT a solicitat verificarea conturilor a 60 de persoane. Pe lista celor verificati figureaza premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL Ludovic Orban, fostul sef SIE Catalin Harnagea. De asemenea, solicitarile de verificare au vizat si conturile oamenilor de afaceri Sorin Marin, fost actionar „Rompetrol”, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson, vicepresedinte „Rompetrol”, John Works, fost director executiv al aceleiasi companii, ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]