-0.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialPatriciu ataca

Patriciu ataca

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, s-a lansat ieri intr-un atac dur la adresa sefului statului, considerandu-l pe Traian Basescu principalul vinovat de ordonanta Parchetului de a institui sechestru asigurator asupra a 25,8% din actiunile Rafinariei Petromidia.
Inculparea sa in dosarul Rompetrol a fost caracterizata de Patriciu drept un proces politic, regizat de la Cotroceni. „Noaptea, in grajd, vaca rumega. Deranjat de zgomot, cainele latra si-l trezeste pe cioban, care impusca vaca. Singura solutie este sa duceti ciobanul la doctor”, s-a exprimat plastic Patriciu. El a precizat apoi, raspunzand intrebarilor presei, ca „ciobanul acestei tari este Traian Basescu”.
Despre acesta din urma, „un om ajuns intamplator si candidat si in fruntea statului roman”, Dinu Patriciu crede ca este „un activist al colectivizarii”, spre deosebire de contracandidatul sau din noiembrie 2004, Adrian Nastase, care ar fi „un comunist materialist-dialectic”. Omul de afaceri a caracterizat lupta anticoruptie lansata de seful statului drept „isterie anticoruptie” si „populism demagogic desavarsit de care mi-e sila cand il aud”.
In ceea ce priveste aspectele procedurale ale masurii dispuse de procurori, Patriciu a spus ca sechestrul ar fi putut fi pus pe averea sa personala, care este mult mai mare decat valoarea actiunilor in speta. In acest fel, spune el, nu ar fi fost amenintate locurile de munca ale celor peste 8.000 de angajati ai Rompetrol si nici investitorii bursieri. Presedintele Rompetrol a mai atacat si alte neregularitati in derularea anchetei penale, si anume ca din dosar ar fi fost sustrase acte care ajung la presa sau, mai rau, la societati concurente. In acest sens a fost nominalizata compania VGB Oil, condusa de Marian Iancu si care controleaza rafinaria Rafo Onesti.
Dinu Patriciu a mers mai departe, incercand sa acrediteze ideea ca, de fapt, sechestrul asupra actiunilor Rompetrol, ca si alte masuri care se iau impotriva sa sunt de natura sa afecteze economia romaneasca in ansamblu. „Daca aceste abuzuri vor continua, exista pericolul real ca Rompetrol sa fie nevoita sa-si inceteze activitatea. Trebuie sa precizez ca, numai anul trecut, grupul a adus la bugetul statului, sub forma de taxe si impozite, peste 750 milioane de dolari. De asemenea, scade posibilitatea ca statul roman sa re-cupereze cei 571 milioane de dolari, reprezentand contravaloarea obligatiunilor emise de Rafinaria Petromidia, cu scadenta in 2010”, a mai spus el.

In viziunea procurorilor
Prejudiciul adus statului de Rompetrol: 20.000 de miliarde lei
Inca din data de 21 februarie a.c., procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus, prin ordonanta motivata, indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru asigurator, asupra actiunilor detinute de membrii conducerii Rompetrol. Masura sechestrului asigurator a fost luata pentru a acoperi un prejudiciu produs statului de aproape 20.000 de miliarde de lei. Din perspectiva procurorilor, infractiunile comise de Dinu Patriciu, Stephenson Philip si Colin Hart Richard ar fi inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si initierea sau constituirea unui grup organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor de pe piata de capital, la care se adauga complicitate la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice. "Avand in vedere faptul ca suma care constituie prejudiciul nu a fost recuperata pana in prezent, instituirea sechestrului asigurator s-a impus ca o masura procesuala menita sa impiedice instrainarea actiunilor de catre inculpati, permitand astfel recuperarea prejudiciului”, a replicat Ministerul Public.

Varujan Vosganian
Suspendarea actiunilor, incercare de protejare a Bursei

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, ca suspendarea de la tranzactionarea la Bursa a actiunilor Rompetrol reprezinta o incercare de a proteja investitorii de la Rompetrol si Bursa in ansamblul sau.
„Este o incercare de a proteja, pe de o parte, investitorii de la Rompetrol, iar pe de alta parte de a proteja Bursa in ansamblul sau”, a fost de parere senatorul liberal. In opinia sa, Bursa romana prezinta o caracteristica „unica in felul sau” in aceasta parte a Europei. „Desi avem cam acelasi numar de investitori activi de cativa ani buni, avem acelasi numar de companii listate, avem aceleasi instrumente financiare, totusi Bursa a crescut in volum de tranzactii foarte mult, ceea ce inseamna ca ea este mai expusa decat alte burse factorilor emo-tionali. De aceea, nu este bine sa inducem stimuli care sa duca la o atitudine negativa fata de Bursa in ansamblul sau”, a spus el, apreciind ca aceasta este logica pentru care s-au suspendat actiunile Rompetrol.
Varujan Vosganian a refuzat, totodata, sa faca alte comentarii despre aceasta situatie sau despre cum ar putea fi afectate actiunile Rompetrol in viitor. „Eu imi manifest increderea ca Bursa va gasi resurse pentru a echilibra aceasta situatie. (…) Nu pot sa va dau un raspuns la aceasta chestiune”, a conchis el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă