-0.4 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecial"Universul a conjurat ca de-abia acum sa lucrez din nou in Romania"

„Universul a conjurat ca de-abia acum sa lucrez din nou in Romania”

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

„La Urgenta” este un serial al carui proiect a castigat iarna trecuta la concursul de scenarii organizat de televiziunea publica. Realizat dupa scenariul scris de Ileana Muntean, Anca Gradinariu si Vali Florescu, serialul in 15 episoade va fi un fel de „Spital de urgenta”/”ER” romanesc. Medici, asistente, viteza, drame, suspans, iubiri si probleme din culisele vietii personale ale celor care lucreaza in sectia de Urgente a unui spital romanesc. Filmarile au inceput pe 6 august, iar premiera va avea loc la TVR, la sfarsitul lunii septembrie. Serialul marcheaza si o alta premiera. Este primul pe care Andrei Zinca il realizeaza in tara pe care a parasit-o in 1982, inainte de a deveni celebru in America Latina si de Nord in industria telenovelelor si a serialelor de televiziune. Fiu al scriitorului Haralamb Zinca, Andrei Zinca a fost nominalizat in schimb la prestigiosul premiu Emmy, cu programul „Conversatie la Vatican”.

– Care este motivul pentru care ati acceptat sa realizati de-abia acum primul dumneavoastra serial in Romania? Nu ati avut oferte sau nu v-a multumit ce vi s-a oferit inainte?
– Constelatiile si universul au conjurat ca de-abia dupa ce implinesc 50 de ani sa pot lucra din nou in Romania. Au mai ajutat ceva sefi de televiziuni cu proiecte esuate si „zana cea buna”, Adela Harnagea (n.red. producatorul serialului), care a deschis portile TVR-ului cu un proiect de calitate.
– Ati parasit Romania in 1982 si v-ati facut un nume in America Latina si de Nord. Este acest serial o reintoarcere? Va ganditi sa reluati legaturile cu Romania intr-un mod programatic?
– Ma gandesc doar la ziua de azi. Maine este mereu o necunoscuta pentru mine.
– Care sunt diferentele dintre o telenovela si un serial? „La Urgenta” este o telenovela?
– Este un serial. Diferentele sunt multiple si tin de structura dramatica, de termenii de productie si cost pe capitol. Sunt prea multe ca sa intru in detalii dar, ca sa va dau un exemplu, „ER” este un serial, iar „Lacrimi de iubire” este o telenovela.
– Prin ce v-a atras scenariul? L-ati modificat?
– As zice mai bine ca am adus scenariului contributia mea de regizor si experienta mea in televiziune.
Scenariul m-a atras prin spiritul de observatie, sensibilitatea, calitatea dialogurilor si a situatiilor imaginate.
– Ati inceput sa filmati pe 6 august. Cum merge treaba? Reusiti sa filmati un episod in sase zile, asa cum e programat?
– Inca nu au trecut cele sase zile si nu as vrea sa fac pe clarvazatorul. N-am vazut inca pe nimeni sa porneasca la piata cu o lista si sa revina acasa cu tot ceea ce si-a propus. Nici noi nu facem exceptie, dar totul va fi bine, caci se va termina cu bine. De asta sunt sigur.
– Care sunt dificultatile productiei?
– Integrarea mea intr-un sistem cu care ma familiarizez incet-incet, complexitatea propunerii scenaristice, presiunea bugetara vizavi de pretentiile si asteptarile raportate la produsul final.
– Va multumeste afirmatia „”La Urgenta” este un „ER” romanesc”?
– Daca „La Urgenta” va fi la fel sau chiar mai bun decat „ER”-ul american, nici o comparatie nu ma va supara.
– A fost greu sa alcatuiti distributia? A fost greu sa-l convingeti pe Victor Rebengiuc sa joace?
– A fost greu, pentru ca am facut-o de la distanta, pentru o perioada indelungata si pentru ca multi actori sunt ocupati cu alte proiecte. Domnul Rebengiuc a raspuns favorabil invitatiei noastre, in primul rand pentru ca propunerea era una de calitate si in al doilea rand, doresc sa cred, pentru ca ma cunoaste de mult si are incredere in ceea ce intentionam sa realizam. El intruchipeaza un doctor specialist in neurochirurgie, tatal personajului interpretat de Daniela Nane, un om cu o istorie personala ancorata in realitatea de azi si care poarta, in acelasi timp, pecetea vremurilor de dinainte de Revolutie.
– Cine interpreteaza celelalte roluri principale si care e intriga in linii mari? Cum lucrati cu actorii romani?
– Este vorba despre viata personala a medicilor din departamentul de garda al unui spital de urgenta din Bucuresti, si fiecare capitol are o poveste de sine statatoare. Eu sunt deosebit de onorat sa pot lucra cu grupul de actori pe care ii avem in distributie – Florin Piersic Jr., Daniela Nane, Claudiu Istodor, Horatiu Malaele, Lamia Beligan, Sorin Cocis, Iulia Lumanare, Catalin Paraschiv, Adrian Titieni, Adriana Titieni, Crina Matei, Natasa Raab, Luminita Stoianovici, Xing Elena Ling. Lucrul cu ei nu este cu nimic diferit de experientele mele sud sau nord-americane.
– Scenariul atinge si situatia jalnica a sistemului sanitar din Romania?
– O mentine ca fundal, aducand in prim-plan povestea medicilor de la Urgenta.
– Care sunt urmatoarele dumneavoastra proiecte?
– Sa fiu fericit!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă