-0.8 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNitramonia Fagaras sta pe un butoi de pulbere

Nitramonia Fagaras sta pe un butoi de pulbere

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

In conditiile in care privatizarea se tot amana, combinatul chimic Nitramonia Fagaras sta, practic, pe un butoi de pulbere. Fiind din nou in administrarea statului, dupa doua privatizari nereusite, in cadrul carora „investitorii strategici” nu au adus nici un ban, combinatul are probleme financiare care pot avea consecinte extrem de grave asupra intregului oras. Mai exact, depozitele cu materiale explozibile pot sari oricand in aer daca temperatura scade si nu este asigurata incalzirea. Pentru acest lucru este necesara alimentarea societatii cu cel putin 2.000 mc de gaz metan pe ora.
Aceasta cota de gaze, pentru care, in conditiile actuale, nu sunt bani, este necesara pentru asigurarea unei temperaturi minime de 13 grade Celsius. In caz contrar produsele sunt in pericol de explozie iar consecintele sunt greu de anticipat. De sase luni de cand a fost reziliat contractul de privatizare, la Nitramonia nu se mai lucreaza, iar cei 1.100 de angajati care au mai ramas sunt platiti cu 75% din salariu. Reprivatizarea pare a fi singura solutie, existand si firme interesate, insa decizia AVAS intarzie nepermis de mult.
Chiar daca nu se reuseste o privatizare a intregului combinat, cel putin doua module pot fi extrem de atractive pentru investitori. Este vorba de Nitrofertilizer, care produce ingrasaminte chimice, si de Nitroexplosives, producator de explozibili minieri.
Prima privatizare a combinatului a avut loc in martie 2003, cand firma americana Fletcher Group LLC, controlata de controversatul om de afaceri Fatih Kesser, care a avut nenumarate probleme cu legea, a preluat de la stat pachetul majoritar de actiuni. La acea data se promiteau investitii de peste 20 milioane de dolari, care au ramas insa doar pe hartie. Ulterior, pachetul de actiuni a fost cesionat catre S&T Oil Equipment and Machinery din Statele Unite si Chemtrans Austria.
Aceste doua firme erau controlate si reprezentate in Romania de mai multe personaje dubioase. Este vorba de Valerian Simirica, despre care s-a vehiculat ca este un apropiat al lui Kesser, dar si de Francisc Toba. Acesta din urma a fost acuzat ca in timpul evenimentelor din decembrie 1989, cand era ofiter de securitate la Sibiu, i-a legat pe revolutionari cu sarma ghimpata si i-a plimbat pe strazile orasului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă