Ramasa inca in proprietatea statului si condusa de zece luni de un traseist politic de profesie ospatar, pe numele sau Stelica Barna, intreprinderea bucuresteana producatoare de pompe Aversa SA se indreapta cu pasi repezi spre faliment, spre bucuria rechinilor imobiliari.
Pentru anul 2005, Aversa a raportat o pierdere de peste 310 miliarde de lei vechi, comparativ cu numai 1,2 miliarde, cat se inregistrasera in anul precedent. De asemenea, fata de productia realizata in 2004, gradul de acoperire cu contracte a fost de numai 85,1% in 2005. Aceasta, in conditiile in care inundatiile de anul trecut ar fi trebuit sa fie o oportunitate pentru desfacerea productiei fabricii bucurestene.
Aprovizionare de la firme clientelare
Toata aceasta situatie economica dezastruoasa este consecinta unei politici haotice de aprovizionare de la firme clientelare si a unor investitii in obiective care nu apartin societatii. Este vorba de investitii de peste un miliard de lei facute la baza sportiva a societatii, desi Aversa nu are titlu de proprietate pe terenuri, acestea fiind in curs de revendicare si retrocedare. Cea mai mare parte a pierderilor provin insa din modul in care s-a facut aprovizionarea, la preturi care le depasesc cu mult pe cele practicate pe piata.
Astfel, valoarea aprovizionarilor de materiale facute in perioada septembrie 2005-ianuarie 2006, la recomandarea directorului Barna, depaseste 80 miliarde de lei, in conditiile in care in acelasi interval de timp productia a scazut de la 40 miliarde pe luna la numai 20-25 de miliarde.
Din dispozitia directorului general, aprovizionarile au fost achitate cash si pe loc, in timp ce furnizorii traditionali au fost amanati la plata, motiv pentru care au refuzat sa mai livreze materiale. In aceasta situatie se afla BAD Metal, COS Targoviste sau firmele Albertus si Burgman. Intre timp, nu mai putin de patru firme au cerut falimentul societatii, pentru recuperarea creantelor.
Miza, terenul de 100.000 mp
Falimentul intreprinderii bucurestene ar veni ca o mana cereasca pentru rechinii imobiliari, tinand cont de faptul ca Aversa SA detine o suprafata de teren de peste 100.000 mp, situat chiar in spatele magazinului Bucur Obor.
Terenul cu pricina are o valoare de piata de peste 80 milioane de euro. In cazul falimentului, grupurile de interese ar putea pune mana pe teren cu numai un milion sau doua de euro.
De profesie ospatar, confectionandu-si mai apoi o diploma de inginer metalurg la Chisinau, Stelica Barna a fost consilier municipal PSD pana in 2004. Apoi a trecut in tabara PD, unde este sustinut puternic, potrivit declaratiilor fostului director economic Victor Stan, de primarul general Adriean Videanu si de vicepresedintele AVAS, Cosmin Lunganu.
Prinsa in plasa grupurilor de interese, intreprinderea Aversa poate avea soarta uzinei de autobuze Rocar, in cazul in care nu se va interveni pentru salvarea ei. Sindicatul din intreprindere a facut mai multe demersuri atat la AVAS, cat si la consilierul prezidential Theodor Stolojan, cerand reglementarea situatiei. Pana acum, nici un rezultat.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]