Importurile la pret de dumping si restrictiile impuse de gripa aviara produc pierderi de aproape jumatate de milion de euro zilnic pentru crescatorii autohtoni de pasari, a semnalat ieri asociatia patronala din domeniu.
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) sustine ca importurile carne de pasare, la preturi de numai 400-500 de dolari pe tona, nu respecta normele europene privind siguranta alimentelor.
Pe de alta parte, obligatia legala a producatorilor interni de a produce la nivelul tehnologiilor europene de crestere a pasarilor atrage cheltuieli suplimentare. Este vorba de cheltuielile ocazionate de eliminarea din furajare a fainurilor proteice de origine animala, distrugerea deseurilor, etichetarea, ambalarea si trasabilitatea. De asemenea, apar pierderi cauzate de restrictiile impuse in ceea ce priveste miscarea efectivelor de pasari, reducerea preturilor de vanzare la poarta abatorului si efectuarea dezinfectiilor.
In primele doua luni ale anului in curs, importurile de carne de pasare au reprezentat aproximativ 40% din necesarul pietei romanesti. Cele mai multe importuri s-au facut din Statele Unite (51%) si Brazilia (27,1%), din Uniunea Europeana provenind numai 18% din total.
In ceea ce priveste importurile de pe continentul american, UCPR avertizeaza ca aceasta carne de pasare este produsa cu fainuri proteice de origine animala, biostimulatori, promotori de crestere si antibiotice. Totodata, nivelul de contaminanti si reziduuri nu este verificat conform actelor normative in vigoare in tara noastra si in UE (nivelul de nitrofurani, cloranfenicoli, steroizi).
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]