-0.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSportAtletismGloata zgomotoasa

Gloata zgomotoasa

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Karl Jaspers (filosof german, 1883-1969) face o distinctie foarte clara intre popor si masele populare (pe care eu le-as numi gloata).
Iata cum defineste filosoful poporul: acesta este stratificat in paturi sociale, este constient de sine prin modul sau de viata, de gandire si prin traditia sa, este substantial si calitativ, are o atmosfera de comunitate, iar cetateanul ce-i apartine are un caracter personal ce-i vine din insasi fiinta poporului sau.
Din pacate, aceste caracteristici demne, personale se dilueaza, dispar chiar, atunci cand cetatenii isi pierd identitatea specifica poporului din care s-au nascut si devin o masa de indivizi, o gloata (sau, dupa cum o defineste, inca din sec. I d.H., filosoful stoic Seneca, o turma).
Iata definitia, caracteristicile masei, dupa Karl Jaspers: este lipsita de constiinta de sine, uniforma si cantitativa, fara specificitate si traditie; nu are orizont, nu are amintiri; munca ei este o salahorie, nu are si un rost superior, un ideal; modul ei de viata este agitatia continua si divertismentul; falsitatea sentimentelor, cinismul; si, ceea ce este foarte-foarte trist, nu mai are respect nici macar pentru propria persoana. Rezultatul este o forma de coexistenta umana similara unei gramezi de nisip. K. Jaspers e mai dur prin aceasta concluzie decat Seneca, care compara masele cu o turma. Si ma gandeam… Oare cati dintre noi mai facem astazi parte din popor si cati apartinem numai masei, gloatei zgomotoase, turmei?! (Din Karl Jaspers, „Texte filosofice”, Ed. Politica, Bucuresti, 1986).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă