2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialRomanii, la Berlinala

Romanii, la Berlinala

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Marti seara a avut loc prima reprezentatie cu public a filmelor „Visul lui Liviu” de Corneliu Porumboiu si „Tertium non datur” de Lucian Pintilie, in sectiunea Forum Special.
Sala de la Delphi Filmpalast, din centrul orasului, era pe trei sferturi plina, iar spectatorii (printre care si directoarea Institutului Goethe din Bucuresti) au stat pana la sfarsit, insa, din pricina orei inaintate, o parte a plecat de la sesiunea de intrebari si raspunsuri la care au luat parte Corneliu Porumboiu si producatoarea franceza a filmului lui Lucian Pintilie, Liana Doncheva, reprezentand casa de productie Pavillon Rouge (producatorul roman fiind Filmex). Corneliu Porumboiu a fost, ca de obicei, eliptic, spre deliciul unora dintre spectatori. A fost intrebat cum i-a venit ideea filmului, a spus ca la o bere. A fost intrebat de ce s-a lasat de studiul economiei si s-a apucat de film, a spus ca din pricina economiei romanesti. A fost rugat sa explice finalul si a replicat ca nu-i place sa-si explice filmele. Cat despre reactiile suscitate de film in tara, e multumit, din moment ce prietenii i-au spus ca e un film foarte bun.
Un spectator a rugat-o pe producatoarea franceza sa-i explice „Tertium non datur”, care i-a placut, dar pe care nu l-a inteles. Cinefilul banuia ca filmul ar trata despre o problema de identitate a romanilor.
Producatoarea a raspuns ca nu poate raspunde pentru Lucian Pintilie, dar ca filmul vorbeste despre mandrie nationala si rusine, sentimente universal valabile, pe care le pune in relatie.
Unii spectatori nu stiau ce reprezinta pentru romani timbrele cu capul de zimbru, ca si cum asta ar fi fost cheia filmului. Nu asta ar fi problema, insa probabil ca Lucian Pintilie nu a reusit sa-si transmita mesajul si sa se faca inteles. Filmat intr-un singur interior, cu trimiteri evidente spre o reprezentatie teatrala, o punere in scena atemporala, adaptarea „Capului de zimbru” de Vasile Voiculescu se muta in stepa ucraineana a celui de-al doilea razboi mondial pentru a delimita o parabola despre Romania din toate timpurile. Motto-ul „Vreau o natiune cu populatia Chinei si destinul Frantei” (Emil Cioran) deschide portile unei „marturisiri” vag cioraniene, pline de dragoste si ura, si in consecinta patimasa si cinica. Trebuie sa spun insa ca pe mine filmul m-a dezamagit. Solutiile regizorale nu mi s-au parut cele mai bune, in ciuda unor cadre foarte curate, substanta mi s-a parut in primul rand neclara, iar „bascalia” de la final, deloc nimerita in context.
Actorii sunt in general buni, mai ales Victor Rebengiuc (intr-o ipostaza in care l-am mai vazut in filmele lui Lucian Pintilie) si debutantul Tudor Aaron Istodor (foarte prezent in rolul ofiterului neamt).
Revista „Variety”, care scoate zilnic un numar special dedicat festivalului, deschide fasciculul zilei a sasea cu cronica filmului lui Tudor Giurgiu, „Legaturi bolnavicioase” / „Love Sick”. E o cronica buna, ce remarca faptul ca intriga e firava, dar ca filmul nu pare sa sufere din asta, gratie jocului actorilor (mai ales cel al Mariei Popistasu si al Ioanei Barbu), imaginii lui Alex Sterian si regiei, elemente care ar trebui sa faca din film un favorit al festivalurilor. L-am intrebat pe Tudor Giurgiu, inaintea premierei oficiale, care au fost primele reactii provocate de film.
„Lumea nu se astepta sa vada un film din Romania cu acest subiect. Un prieten roman mi-a spus ca l-a emotionat foarte tare.” Se teme regizorul ca filmul sa nu aiba reactii negative in Romania? „Cand l-am facut, l-am asumat. L-am gandit impreuna cu scenarista Cecilia Stefanescu in primul rand ca pe o poveste de dragoste, cat mai directa si mai sincera. Inainte de montajul final am facut in Romania o proiectie-test cu niste liceeni. Au spus ca nu credeau ca se poate face asa un film in Romania. Sunt convins ca cei de varsta lor vor veni sa-l vada, pentru ca este despre varsta lor. Prima idee a fost sa facem un film despre maturizarea unor personaje, cum treci peste prima dragoste. Nu e un film chintesential despre doua lesbiene din Romania.”
Premiera romaneasca a filmului va avea loc in a doua jumatate a lunii martie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă