2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialCedarea terenului catre Patriarhie costa statul roman 150 de miliarde de lei

Cedarea terenului catre Patriarhie costa statul roman 150 de miliarde de lei

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Patriarhia Romana si Ordinul Arhitectilor, filiala Bucuresti, au semnat deja un protocol pentru buna desfasurare a procedurilor de intocmire a planului urbanistic zonal (PUZ) si a proiectului viitoarei catedrale patriarhale.
Pentru inceput, Catedra de Urbanism a Facultatii de Arhitectura „Ion Mincu”, Bucuresti va elabora planul urbanistic zonal al amplasamentului pe care se va ridica impunatoarea constructie. Desi se spera ca piatra de temelie a viitoarei catedrale va putea fi sfintita la inceputul anului viitor, in Parlament continua controversele si tergiversarile generate de neintelegerile dintre putere si opozitie. Cu catva timp in urma, patriarhul Teoctist i-a trimis o adresa semnificativa dlui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, care edifica atat asupra stadiului in care se afla demersurile pentru inceperea lucrarilor de constructie la viitoarea catedrala patriarhala, cat si asupra excelentelor relatii dintre Patriarhia Romana si fostul premier PSD Adrian Nastase: „Va impartasim bucuria cu care am luat cunostinta de publicarea in Monitorul Oficial nr. 903/10.10.2005, a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, prin care se atribuie cu titlu gratuit in proprietatea Patriarhiei Romane terenul in suprafata de 110.000 mp situat in municipiul Bucuresti, Calea 13 Septembrie, sector 5, teren destinat exclusiv construirii Catedralei Mantuirii Neamului, Patriarhia noastra incepand demersurile la care este obligata de prevederile sus-numitei legi… Predarea-preluarea terenului se va face pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, fapt pentru care Patriarhia Romana a desemnat comisia de preluare formata din: PC pr. Stanescu Emilian, consilier patriarhal; PC pr. Serbanescu Florinel, consilier patriarhal; PC pr. Ionescu Mihai, sef Serviciu Bunuri; Ion Neagu, consilier juridic; Blaga Eugen, Serviciul Tehnic. Va rugam sa desemnati comisia de predare a acestui teren, urmand a ne comunica componenta comisiei si data intrunirii ei, astfel incat predarea/preluarea si incheierea protocolului aferent sa se faca in termenul prevazut de Ordonanta de Urgenta nr. 19/2005. Multumindu-va cu recunostinta si pe aceasta cale pentru bunavointa pe care ati aratat-o Sfintei noastre Biserici in toate colaborarile anterioare, nadajduim ca veti da curs acestei solicitari si va asiguram, domnule presedinte, de intreaga noastra consideratie” (s.n.). Semneaza PFP Teoctist, patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Munteniei si Dobrogei, loctiitor al Cezareei Capadociei.
Din acest punct al demersurilor, lucrurile pareau ca vor curge de la sine. Din pacate, nu s-a intamplat asa, constructia catedralei patriarhale parand a fi urmarita de consecintele dezbinarii generale din societatea romaneasca actuala. Astfel, intr-o luare publica de pozitie, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, l-a acuzat pe Adrian Nastase ca intarzie demararea lucrarilor la Catedrala Neamului, nesemnand actul prin care Camera Deputatilor ii cedeaza Patriarhiei terenul din Calea 13 Septembrie. Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, a trimis, la randul lui, cate o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului Iorgulescu, sustinand ca premierul treneaza lucrurile, necomunicand decizia Guvernului cu privire la cheltuielile suplimentare care trebuie facute pana la predarea terenului pentru viitoarea catedrala. In urma scrisorii primite de la patriarhul Teoctist, Directia Generala pentru Dezvoltare din cadrul Camerei Deputatilor a prezentat o nota referitoare la implicatiile care vor aparea odata cu predarea/preluarea terenului. Pentru preintampinarea complicatiilor, Camera Depuatilor a trimis o scrisoare Primariei Sectorului 5, cerandu-i sa analizeze implicatiile amplasarii catedralei pe terenul stabilit, iar printr-o alta scrisoare se solicita Guvernului sa ia in calcul implicatiile asupra bugetului Camerei Deputatilor a amplasarii edificiului pe terenul din Calea 13 Septembrie. Conform acestei note, cedarea terenului catre Patriarhie ar costa statul roman 150 de miliarde de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă