-0.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăEconomieFoto interviuOlga Tudorache - actor si pedagog deopotriva

Olga Tudorache – actor si pedagog deopotriva

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Cu putin timp in urma, „in semn de inalta apreciere pentru remarcabilele interpretari artistice sustinute pe cele mai importante scene din tara, pentru dragostea, intelegerea si talentul de care a dat dovada in promovarea artei teatrale si tinerelor talente”, presedintele Traian Basescu a decorat-o pe marea actrita Olga Tudorache cu Ordinul national „Serviciul Credincios” in grad de Mare Cruce. Actrita a primit, la inceputul anului, si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). Absolventa a Institutului de Teatru in anul 1951, marea actrita si-a legat cariera de Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, de Teatrul „Nottara” si Teatrul Mic din Bucuresti. De-a lungul intregii sale cariere, a intruchipat tipologii extrem de diferite precum: Ioana Boiu in „Suflete tari” de Camil Petrescu, femeia-comisar in „Tragedia optimista” de Visnevski, rolul titular din „Antigona” de Sofocle, Masa in „Cadavrul viu” de Tolstoi, Cleopatra in „Antoniu si Cleopatra” de Shakespeare, Doamna Smith in „Cantareata cheala” de Eugen Ionescu, Leonora in „Tango” de Mrozek, Vitoria Lipan in „Baltagul”, dupa M. Sadoveanu, Fany Ellis in „Premiera” de John Cromwell, Ducesa de Gloucester in „Richard al III-lea” de Shakespeare etc. In 1997, Doamna scenei teatrale romanesti si-a facut o revenire spectaculoasa pe scena Nationalului bucurestean cu spectacolul „Regina mama” de Manlio Santanelli. Spectatorii au putut-o admira, de asemenea, in rolul Emilia din „Cimitirul pasarilor” de Antonio Gala, la Teatrul Mic. In 2005, Olga Tudorache a venit in fata publicului intr-o dubla ipostaza: de regizor si interpret al spectacolului „Peste cu mazare”, jucat la Theatrum Mundi.
O alta latura a personalitatii sale este aceea de pedagog. In perioada 1978-2000, doamna Olga Tudorache a pregatit pentru scena promotii de tineri actori pe care azi ii admiram pe scenele teatrelor.
Avand in vedere evenimentul amintit la inceputul acestor randuri, ne-am permis s-o intrebam pe Doamna scenei romanesti ce reprezinta distinctia primita si daca a venit la momentul potrivit.
Racita, dupa un turneu facut in Germania, uimita de faptul ca am aflat de aceasta decorare, deoarece nu s-a anuntat aproape niciunde evenimentul, doamna Olga Tudorache ne-a spus: „La momentul potrivit n-a venit, pentru ca sunt foarte bolnava, iar presedintele s-a suparat ca n-am onorat cu prezenta aceasta intalnire. Nu puteam veni pentru ca eram in avion cand consilierul domniei sale m-a anuntat. La turneu nu puteam renunta, deoarece era deja stabilit. I-am transmis multumirile mele prin consilierul domniei sale si, totodata, i-am multumit pentru buchetul de flori pe care mi l-a trimis atunci cand, la inceputul anului, am primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, iar pesedintele nu m-a onorat cu prezenta. Daca reprezinta ceva pentru mine? De-a lungul carierei am primit toate decoratiile posibile. Pe Steaua Romaniei, spre exemplu, am facut locul de veci intr-un cimitir mic de pe Sos. Stefan cel Mare. Baiatul meu, cand va veni sa ma ingroape, va gasi totul pregatit”.
I-am dorit multa sanatate distinsei Doamne, cu gandul la rolurile pe care le-a intruchipat cu pasiune, credinta si deosebita incredere in puterea cuvantului spus pe scena.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă