0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialTot mai multi profesori se alatura grevei generale

Tot mai multi profesori se alatura grevei generale

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Refuzul Executivului de a purta negocieri adevarate si a accepta o parte din cererile formulate de cele patru federatii sindicale din invatamant are un efect neasteptat, actiunea dascalilor radicalizandu-se. Ieri, alte cateva mii de cadre didactice din Bucuresti si din tara au intrat in greva generala, reluarea procesului de invatamant fiind tot mai mult pusa sub semnul intrebarii. Mai mult, actiunea profesorilor este sustinuta si de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti (FNAP), care considera „justificate cererile sindicatelor din invatamant – alocarea a 5% din PIB pentru educatie in 2006 si cresteri salariale pentru personalul din invatamant – si solicita Guvernului urgentarea reluarii reale a negocierilor si identificarea rapida a masurilor care sa duca la reinceperea imediata a cursurilor, prelungirea acestei situatii catastrofale pentru copiii nostri fiind inacceptabila”. FNAP subliniaza ca pentru un invatamant de calitate nu sunt suficiente doar programele si planurile de invatamant, ci si un personal competent si motivat.
„Timp de 15 ani, noi, parintii, ne-am straduit sa alocam resurse pentru infrastructura si mediul de lucru, acolo unde a fost posibil, pentru ca unitatile de invatamant sa primeasca aviz de functionare. Oare trebuia sa motivam si personalul din invatamant? Stimati guvernanti, nu incercati sa ne ridicati impotriva Domnului Trandafir, simbolul dascalului roman”, se mai spune in comunicatul FNAP.
Actiunea profesorilor este sustinuta si de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO), care considera legitime revendicarile sindicalistilor si acuza Guvernul ca nu a propus pana acum, dupa trei saptamani de greva, un plan concret de solutionare a conflictului. In opinia LADO, „promisiunile electorale ale aliantei politice aflate la putere privind reforma in invatamant sunt vorbe in vant si nimeni nu se gandeste sa le respecte”.
Ingrijorat de situatia din invatamant, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis ieri Parlamentului Romaniei cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei.
In privinta exceptiei de neconstitutionalitate a trei articole din Legea privind conflictele de munca, invocata de cele patru federatii sindicale, Curtea Constitutionala se va pronunta luni, 28 noiembrie. In cazul unei decizii favorabile sindicalistilor, speranta guvernantilor ca greva sa fie declarata ilegala se va spulbera definitiv. Dimpotriva, daca decizia nu le va fi favorabila, procesul privind legalitatea sau ilegalitatea grevei se va intoarce la prima instanta, care va trebui sa se pronunte. Cert este ca profesorii nu vor sa revina la clase, Guvernul nu se lasa si elevii, mai ales cei din anii terminali, incep sa fie tot mai agitati cand se gandesc cata materie vor avea de recuperat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă