Jefuirea bancomatului Romexterra Bank, amplasat chiar in buricul targului, a scos la iveala nereguli grave din sistemul bancar. Concurenta acerba dintre banci a facut ca bancomatele sa fie imprastiate prin toata Capitala. Bancomatul jefuit de pe Calea Victoriei nu respecta, spun politistii, normele elementare de protectie. De aceasta stare de fapt au profitat hotii in noaptea de 26 spre 27 noiembrie, furand peste doua miliarde de lei.
„Invitatie” la furt
Romexterra Bank, cu sediul in Targu-Mures, are amplasate in Capitala patru bancomate. Trei dintre acestea sunt dotate cu camere video, iar al patrulea, cel din Calea Victoriei, calcat de hoti, nu dispunea, sustin surse din politie, de nici un fel de protectie. Amplasat in atelierul de reparatii incaltaminte in urma cu doi ani, aparatului nu i-au fost schimbate codurile de acces de mai bine de un an. Potrivit anchetatorilor, lipsa masu-rilor elementare de paza a fost o adevarata invitatie la furt pentru hoti. Anchetatorii banuiesc ca autorii jafului au avut informatii din interiorul bancii, dat fiind modul de operare: bancomatul a fost deschis fara a fi fortat. Politia a constatat ca bancomatul nu avea sistem video cu circuit inchis, iar atelierul de reparat incaltaminte nu era dotat cu un sistem de alarma sau macar sa fi avut montate gratii la usile de acces si ferestre. O simpla usa din termopan nu a putut tine piept hotilor, care au fortat-o foarte usor, cu ajutorul unei rangi.
Urme papilare si probe ADN
Politistii au ridicat amprente si probe ADN si au format un prim cerc de suspecti. Au fost inclusi infractorii specializati in spargerea caselor de bani, precum si salariati ai bancii. De altfel, anchetatorii au solicitat Romexterra Bank o lista cu toti angajatii care, in ultimii doi ani, au avut acces la bancomatul din Calea Victoriei. Conform surselor judiciare, aparatul era alimentat periodic de catre o echipa formata din doi lucratori ai bancii, protejata de un bodyguard al unei firme specializate. Pentru ca asteptau afara, in masina blindata si nu aveau cum sa stie codurile de acces ale bancomatului, paznicii au fost scosi, deocamdata, din cercul de suspecti.
Nereguli si lacune legislative grave
In Capitala exista mii de astfel de obiective (case de schimb valutar, bancomate, banci, firme de paza care fac transporturi de valori etc.) care ar trebui verificate periodic. Jaful din Calea Victoriei a scos la iveala lacune ale legislatiei in vigoare si nereguli cu privire la paza aparatelor bancare. Surprinzator, Banca Nationala a Romaniei nu a elaborat norme referitoare la amplasarea bancomatelor. Prin urmare, bancile au libertatea sa le arunce in orice colt al orasului si in orice dugheana. Bancile incheie cu proprietarii spatiilor comerciale simple contracte de inchiriere, dupa care isi amplaseaza aparatele. Si totusi exista in legislatie prevederi cu privire la protejarea acestora. Potrivit surselor judiciare, bancile trebuie sa respecte Legea 333/2004, cu privire la paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, precum si HG 310/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333. Din nefericire, actele normative amintesc doar in treacat despre masurile de protectie a bancomatelor, fara sa se stipuleze obligatii clare pentru banci. Astfel, conform art. 35, doar aparatele situate in sediile bancilor trebuie protejate cu sisteme antiefractie si sisteme de televiziune cu circuit inchis, care sa inregistreze imagini frontale. In schimb, nici o vorbulita despre bancomatele amplasate in afara sediilor de banca.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]