2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialCine filmeaza in Bucuresti are de platit o taxa... de neuitat

Cine filmeaza in Bucuresti are de platit o taxa… de neuitat

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Hotararea nr. 216 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, adoptata in 11 octombrie 2005, starneste de-abia acum nemultumirile producatorilor de film. Conform Hotararii privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale in municipiul Bucuresti pe anul 2006 si anexei 2 a acesteia, cei care filmeaza in Bucuresti, precum si fotografii profesionisti vor trebui sa plateasca o taxa. Ideea e normala, dar valoarea taxei e ametitoare. Astfel, ea este de 72 RON/mp/zi, de 50 RON/mp/zi, de 44,20 RON/mp/zi si de 32 RON/mp/zi, corespunzand celor patru zone in care e impartit Bucurestiul (A, B, C, D).
Taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru filmare si fotografiere profesionista este cea mai mare dintre taxele cuprinse in Anexa 2. Cea mai apropiata, oarecum, este taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru spectacole in aer liber, festivaluri, manifestari promotionale in valoare de 24 RON/mp/zi in zona A si de 10,70 RON/mp/zi in zona D. Dar pentru utilizarea locurilor publice cu mijloace publicitare taxa e doar de 0,46 RON/mp/zi in zona A, in vreme ce pentru utilizarea locurilor publice pentru jocuri de noroc si schimb valutar se percepe o taxa de 1,50 RON/mp/zi in zona A.

La New York poti filma gratis

Daca taxa pentru a filma in Bucuresti e ridicata, un alt incovenient este ca ea va fi perceputa pe metru patrat si nu pe zi. Dupa cum ne-a declarat Bogdan Moncea, director de marketing la Castel Film (casa de productie consacrata in coproductii), nu e numai faptul ca aceasta taxa duce Bucurestiul pe primul loc in topul celor mai scumpe orase din lume, dar e inedita pentru ca in nici un alt oras din lume nu se plateste pe metru patrat. La New York pana mai ieri se platea o taxa, acum se filmeaza gratis. La fel la Paris. La Los Angeles se platesc 400 de dolari pe saptamana, iar la Sofia 100 de euro pe zi.
Am intrebat-o pe doamna Lenuta Boncota, directorul Directiei de Venituri si Taxe din Primaria Municipiului Bucuresti, daca inainte de a fi aprobata aceasta hotarare ea a fost discutata, in acest punct, cu producatorii. Dumneaei ne-a spus ca proiectul a stat o luna pe site-ul www.pmb.ro, asteptand o dezbatere publica, ce n-a avut loc, pentru ca in final sa fie adoptat. Cu alte cuvinte, daca nu le-a trecut prin cap sa se uite pe site-ul Primariei, producatorii n-au avut alta sansa de a afla ce li se pregatea.

CNC-ul si Asociatia Cineastilor se alatura protestului

„Parerea noastra este ca cei de la Consiliul General nu cunosteau ce inseamna o filmare, o productie, situatia din alte tari”, ne-a spus Bogdan Moncea, care, alaturi de directorul Castel Film, Vlad Paunescu, a participat in urma cu cateva zile la o intalnire cu Lenuta Boncota si cu presedintele de sedinta Maria Cosma. Castel Film a depus un memoriu, pe care l-a insotit cu date si exemple. In zilele urmatoare, se pare ca si Asociatia Cineastilor se va ralia acestui demers de modificare a hotararii, asa cum ne-a declarat Cristian Mungiu. Si Centrul National al Cinematografiei va sustine memoriul. Presedintele acestuia, Decebal Mitulescu, ne-a declarat vineri ca pana cel mai tarziu azi va fi contactat si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, pentru a fi rugat sa intervina pe langa Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Dupa cum afirma Decebal Mitulescu, unul dintre argumentele memoriului e faptul ca taxa ar inabusi productia cinematografica dezvoltata in ultimii ani. In momentul de fata 16 coproductii sunt in lucru, iar 15 proiecte de filme romanesti trebuie lansate pana in martie.

Taxa va ramane, dar poate fi modificata

„Hotararea nu se va schimba, spune Lenuta Boncota. Suntem deschisi, dar in acelasi timp hotarati sa realizam profit din aceasta sursa.” Este de asteptat ca plafonul sa fie coborat si sa se faca o departajare intre filmele romanesti si cele straine. „Daca as face acum filmul pe care l-am facut anul trecut cu Van Damme, cu 400 de figuranti intr-o piata din Bucuresti, ar trebui sa platesc 15-20.000 de dolari pe zi, spune Bogdan Moncea, adica as cheltui mai mult de trei sferturi din buget”. Pentru un film romanesc situatia e paralizanta deoarece bugetele sunt cu mult mai reduse. Aici intervine si un alt aspect, acela ca procentul pe care il da Centrul National al Cinematografiei se va duce la plata taxei, cu alte cuvinte acesti bani publici pleaca din buzunarul stang pentru a ajunge in cel drept.

Producatorii vor ocoli Bucurestiul

Deocamdata lucrurile raman la locul lor. Hotararea e in continuare valabila, iar la Primarie se asteapta informatiile cerute de la producatori. Cine vrea sa filmeze scurtmetraj, lungmetraj, videoclip „si altele asemenea”, cum sta scris foarte vag in Anexa 4 a hotararii, precum si cine e interesat in „fotografiere profesionista si alte activitati asemenea” trebuie sa faca o solicitare Primariei cu cel putin 10 zile inainte. Daca Primaria aproba, plata taxei se va face anticipat. Este insa de asteptat ca producatorii sa ocoleasca Bucurestiul pana cand nu se va ajunge la o suma rezonabila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă