-0.8 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSpecialSerbia - Constitutie avortata

Serbia – Constitutie avortata

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Cei 6.639.385 cetateni sarbi cu drept de vot au fost chemati in weekend-ul acesta la urne, in cadrul unui referendum, pentru a se pronunta asupra unei noi Constitutii, adoptata de Parlament si contestata de partidele de opozitie, ce prezinta, printre altele, provincia disputata Kosovo ca parte inalienabila a Serbiei.
Concret, textul proiectului de constitutie, care ar trebui sa inlocuiasca legea fundamentala promulgata in 1990 de regimul autoritar al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, proclama suveranitatea Belgradului asupra Kosovo, in timp ce provincia administrata de ONU din 1999, dupa conflictul dintre fortele sarbe si etnicii albanezi separatisti, asteapta sa i se defineasca noul statut. Pentru a fi validata insa, noua Constitutie ar fi trebuit sa fie aprobata de peste 50 la suta din alegatorii inscrisi pe listele electorale. Dar, potrivit Centrului pentru alegeri libere si democratie (CESID), o organizatie neguvernamentala din Serbia, prezenta la vot in prima zi a referendumului a fost de aproximativ 17,50%. Mai mult, ieri, in jurul pranzului, Comisia Electorala din Serbia a anuntat o rata de participare de circa 23%.
Prin urmare, depasirea pragului necesar de 50% pare de domeniul filmelor SF. Si se poate vorbi despre o Constitutie avortata prin neprezentare la urne, chiar inainte de rezultatul final al referendumului si in ciuda eforturilor de organizare ale autoritatilor sarbe. Singurii care s-au grabit sa voteze au fost sarbii din Kosovo care, doar sambata, au depasit 35%.
Slaba rata de participare la vot poate avea numeroase explicatii. Printre cele principale se numara lupta dintre putere si opozitie de la Belgrad si faptul ca 90% din cei doua milioane de locuitori ai provinciei Kosovo sunt albanezi. Evident, acestia au avut tot interesul sa boicoteze referendumul, ei cerand independenta provinciei. La randul ei, opozitia de la Belgrad a cerut populatiei sa nu se prezinte la vot, invocand absenta unei dezbateri nationale in procesul de elaborare a Constitutiei. Partidul Democratic Liberal (LDP) a organizat chiar opt standuri in Piata Republicii din Belgrad, unde cetatenii au fost invitati sa semneze „Carta de libertate”, care denunta textul constitutional.
„Avortarea” noii Constitutii sarbe netezeste drumul Kosovo catre independenta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă