Gradual, in urmatorii zece ani, companiile aeriene low-cost ar putea renunta la operarea pe Aeroportul Baneasa in favoarea unui aeroport care va fi construit la Alexeni, judetul Ialomita, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Initiativa ministrului este insa contestata de reprezentantii companiilor in speta, care spun ca Aeroportul Alexeni este, de fapt, un fost aerodrom militar in plin Baragan, departe de Bucuresti si fara posibilitati de acces rapid.
"Facem pregatirile necesare pentru ca operatorii low-cost sa se mute incet-incet la Alexeni, aeroport care va fi dezvoltat in sapte-zece ani, urmand ca la Baneasa sa ramana doar cine va putea sa plateasca tarifele de operare, care vor fi majorate", a spus Berceanu, la o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Olivier Jankovec, directorul general al filialei europene a Asociatiei Aeroporturilor Internationale (ACI Europe).
Transferul companiilor low-cost de la Baneasa catre Alexeni ar trebui realizat, potrivit oficialului european, prin utilizarea unor instrumente de marketing si printr-un nivel diferentiat al taxelor. "Migrarea operatorilor low-cost de pe Baneasa este o decizie sensibila, aeroportul ur-mand sa fie utilizat pentru curse charter si pentru traficul premium, cum se intampla si in alte aeroporturi europene situate in interiorul oraselor", a spus, la randul lui, Jankovec.
Oficialul european a aratat ca Romania trebuie sa-si dezvolte in viitor infrastructura aeroportuara, in concordanta cu rata de crestere a traficului aerian, una dintre cele mai mari din Europa. Cresterea traficului realizat de operatorii low-cost va fi semnificativa, insa nu in ritmul de pana acum.
Prea departe si acces dificil
Localitatea Alexeni este situata la 5 km de Urziceni, in dreapta drumului national care facea legatura intre Bucuresti si Constanta, inainte de a fi data in functiune autostrada.
"Este un aerodrom militar, practic o pista aruncata in Baragan. Cine este nebun sa se duca la 70-80 km pentru a lua avionul unei companii low-cost?", se intreaba retoric Gheorghe Racaru, directorul general al companiei Blue Air. El a mentionat ca nici nu se pune problema migrarii catre Alexeni, deoarece, in afara de distanta foarte mare, nici nu exista posibilitati de acces. "Noi vrem sa crestem calitatea serviciilor oferite pasagerilor, nu sa o scadem. Nici nu vreau sa ma gandesc cat poate costa o cursa cu taxiul pana la Alexeni", a concluzionat Racaru.
In afara de Blue Air, in prezent, pe Aeroportul Baneasa opereaza alte trei companii aviatice de tip low-cost: My Air (fosta Volare), Wizz Air si Sky Europe. De la Baneasa se poate ajunge in aproape 20 de destinatii europene, printre care se numara Londra, Barcelona, Madrid, Roma, Neapole, Viena, Budapesta, Bruxelles sau chiar exotica Palma de Mallorca.
In afara de acestea patru, si-au mai exprimat intentia de a intra pe piata romaneasca alte doua companii: German Wings si irlandezii de la Rianair.
Pista intra in reparatii capitale
Pana sa se concretizeze investitia de la Alexeni, Aeroportul Baneasa va fi inchis in aceasta vara, deoarece pista va intra in reparatii capitale.
Pentru a nu se inchide definitiv, oficialii aeroportului au recurs la o solutie atipica. Se va lucra astfel incat sa ramana operationali 1.600 din cei 3.400 de metri ai pistei. In aceste conditii, aeronavele mici, denumite "jeturi usoare", vor putea ateriza si decola la Baneasa.
Celelalte aeronave, utilizate de companiile de tip low-cost, vor fi mutate la Otopeni, insa imbarcarea se va face tot la Baneasa, aeroport care va asigura si transferul auto pana la locul de decolare.
Bucurie la Alexeni
La auzul vestii, primarul comunei Alexeni, Ion Carbune, s-a aratat incantat. "Pentru noi nu poate fi decat o bucurie faptul ca se va investi in aerodrom. In ultimul timp, au mai venit pe aici mai multe comisii care au inspectat starea in care se afla aeroportul. Au fost odata doua jeep-uri de la Guvern, care au inspectat hangarul si pista si s-au declarat foarte multumiti. Alta data, au venit niste oameni de la firmele domnului Prigoana", ne-a declarat edilul.
Localitatea, care este legata de DN2A printr-un drum de 1.700 m, care trebuie reparat, dupa cum recunoaste si primarul, numara 2.500 de suflete. Majoritatea lucreaza in agricultura, iar restul fac naveta, cu microbuzul, la Urziceni.