-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăNeimpozitarea profitului reinvestit, o masura cu multe taisuri

Neimpozitarea profitului reinvestit, o masura cu multe taisuri

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Trecuta de Senat, initiativa legislativa a Partidului Conservator (PC) privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit are toate sansele de a deveni, daca va parcurge in continuare toate procedurile, o arma cu multiple taisuri. Pe de o parte, va stimula neindoielnic cresterea economica, iar pe de alta parte, dupa cum avertizeaza analistii economici, poate genera birocratie, coruptie si abuzuri. Nu in ultimul rand, aceiasi analisti ridica problema sustenabilitatii unei asemenea masuri fiscale de catre bugetul statului, care, oricum, va inregistra in acest an un deficit mai mare.
Proiectul de act normativ, initiat de conservatori in 2005, a fost adoptat in urma cu doua zile de Senat, cu 45 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si doua abtineri.
Initiatorii sustin ca prin scutirea de la plata impozitului pe profit nu vor fi pierderi la buget, intrucat vor aparea compensari din TVA suplimentara. Totodata, acestia considera ca masura, in cazul in care va fi implementata, va permite tehnologizarea companiilor romanesti, in scopul cresterii competitivitatii

Pierdere de 0,8% din PIB

In replica, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au afirmat deja ca Executivul nu sustine initiativa din cauza incapacitatii bugetului de stat de a suplini lipsa banilor din aceste impozite.
Acestia estimeaza ca scutirea de impozit a profitului reinvestit va determina o scadere cu 0,8% din PIB a incasarilor bugetare din acest an. Conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza, Produsul Intern Brut (PIB) estimat in 2007 va fi de 390,7 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca pierderea bugetara de 0,8% din PIB reprezinta aproximativ 3,1 miliarde de lei. Calculele MFP privind ponderea in PIB a pierderilor iau in considerare atat profitul reinvestit, cat si amortizarea accelerata. Luand in considerare primul criteriu, promovarea prevederilor propunerii ar atrage in acest an o influenta negativa asupra impozitului pe profit de 946 milioane de lei. "Evaluarea s-a efectuat pe baza fundamentarii impozitului pe profit estimat pentru anul 2007 si a procentului de reinvestire de 35%, calculat pe baza datelor de bilant la 31.12.2000, an pentru care formularele de bilant ofereau informatii privind profitul reinvestit pentru toti agentii economici", se mentioneaza intr-o nota a MFP referitoare la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Codului Fiscal.
Un alt motiv pentru care MFP nu sustine promovarea acestei masuri fiscale este ca, in contextul aderarii la Uniunea Europeana, intra in contradictie cu angajamentele asumate de Romania la inchiderea Capitolului X – Impozitarea, precum si cu principiile Codului de conduita privind impozitarea afacerilor in spatiul comunitar. "Aceste angajamente impun Romaniei retinerea de la promovarea oricaror masuri fiscale, inclusiv a celor de scutire de la plata impozitului pe profit, care pot fi considerate ca fiind daunatoare pentru concurenta", se mai arata in documentul amintit.

Patronatele sunt "pentru"

Cel putin doua patronate, Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustin proiectul de modificare a Codului fiscal aprobat de Senat.
Reprezentantii CNPR si AOAR afirma, la unison, ca scutirea de la impozitare a profitului reinvestit reprezinta o masura menita sa stimuleze investitiile sectorului privat si, prin aceasta, se creeaza posibilitatea de infiintare a noi locuri de munca de mai buna calitate si mai bine platite. Argumentul principal al celor doua patronate porneste de la faptul ca studiile din ultimii ani arata ca, cel putin in sectorul IMM, aproximativ 85% din finantarea investitiilor este asigurata din resursele proprii ale firmelor.

Analistii sunt reticenti

Precizand ca in sine proiectul nu este o masura rea pentru economie, profesorul Daniel Daianu atrage insa atentia ca romanii au un apetit special pentru consumul deghizat in investitii. Astfel, exista posibilitatea de neimpozitare inclusiv a "investitiilor" in autoturisme de lux.
"O asemenea masura are eficacitate economica acolo unde intr-adevar se fac investitii productive, insa noi, romanii, avem o «cultura» a smecheriei", avertizeaza profesorul Daianu. El a mai precizat si problema deficitului bugetar, care oricum va creste in acest an.
"Orice scutire duce la cresterea costurilor de gestiune si creeaza premise pentru coruptie. Se introduce o birocratie inutila", spune, la randul lui, consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Si analistul economic Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance, este de parere ca aceasta masura poate constitui o portita pentru anumite abuzuri. "Se vor finanta pe banii firmelor unele investitii personale ale patronilor. Pe de alta parte, se pune problema in ce masura poate sustine bugetul o asemenea initiativa", ne-a declarat Dochia. De asemenea, analistul economic a mentionat faptul ca, in prezent, cota unica de 16% este un stimulent destul de puternic, nemaifiind necesar inca unul.

Participatiile la capital si profitul reinvestit, doua treimi din ISD

Valoarea investitiilor straine directe (ISD) in primele 11 luni ale anului trecut a ajuns la 8,3 miliarde de euro, in crestere cu 84% fata de perioada similara din 2005. Potrivit datelor BNR, 66% din acest total, adica aproximativ 5,5 miliarde de euro, a fost realizat sub forma participatiilor la capital si a profitului reinvestit, restul de 33% reprezentand imprumuturile acordate de companiile din strainatate subsidiarelor din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă