Un imens scandal pe piata imobiliara a fost iscat de un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) referitor la inchirierea locuintelor. Agentii imobiliari au reactionat dur, sustinand ca documentul este anticonstitutional, aducand atingere dreptului de dispozitie asupra proprietatii. In replica, initiatorul proiectului sustine ca se intentioneaza "protejarea investitiei omului sarac" care sta cu chirie intr-un apartament nemobilat.
Cele mai contestate prevederi sunt cele care stabilesc obligativitatea ca nici un contract de inchiriere sa nu poata fi incheiat pe o perioada mai mica de cinci ani. De asemenea, proiectul stabileste ca rezilierea contractelor nu se va mai putea face decat in situatii bine definite, cum ar fi neplata chiriei trei luni consecutiv sau degradarea apartamentului sau imobilului.
"O aberatie legislativa"
"Acest proiect este o aberatie, pentru ca aduce atingere dreptului de proprietate, dreptului de dispozitie si dreptului de folosinta. In concluzie, este anticonstitutional", ne-a declarat presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir. El considera ca orice proprietar trebuie sa dispuna de bunul sau cum doreste si ca, daca vrea, poate sa inchirieze si cu ziua sau chiar si cu ora, daca exista acordul partilor.
"Nu cred ca o asemenea aberatie va deveni litera de lege", a adaugat Zamfir, care este si deputat PNL. In opinia sa, o asemenea lege ar fi trebuit sa stabileasca mecanisme de stimulare a dezvoltarii pietei constructiei de locuinte destinate inchirierii. "Un astfel de proiect ar fi trebuit sa prevada subventii de la stat pentru cei care construiesc unitati locative pentru inchiriere, cu conditia mentinerii chiriei la un anumit nivel. In acest fel, proaspetii absolventi ar putea beneficia de chirii reduse, pe masura veniturilor lor", a concluzionat Gabriel Zamfir.
Si Camera de Comert Imobiliara din Romania (CCIR) a reactionat dur fata de prevederile proiectului de act normativ, pe care-l considera "ilegitim" si "anticonstitutional". Conducerea CCIR sustine ca documentul "incalca absolut toate articolele din Constitutie referitoare la garantarea proprietatii private, separatia puterilor in stat, incalca prevederile Codului Civil, Codului Comercial, Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana". Mai mult, sustine conducerea Camerei, proiectul afecteaza grav siguranta sistemului bancar, dezvoltarea sectorului de constructii si, in ansamblu, nivelul de trai al cetatenilor. "Practic, (proiectul – n. red.) lichideaza notiunea de economie de piata libera si o inlocuieste cu cea planificata de stat. Regimul comunist din Romania nu a indraznit sa incalce, exceptand nationalizarea, atatea principii de drept intern si international", se mai arata in comunicatul dat publicitatii ieri.
In concluzie, Camera de Comert Imobiliar ii cere ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, sa-i demita pentru incompetenta pe angajatii ministerului care au elaborat proiectul de lege cu pricina.
In replica, initiatorii sustin ca nu se aduce atingere in nici un fel dreptului de proprietate si nici celui de folosinta, pe care proprietarul il cedeaza prin contractul de inchiriere.
Proiectul se refera doar la locuintele nemobilate si neutilate cu aparatura electrocasnica, in care chiriasul trebuie sa faca o investitie, ne-a declarat directorul Directiei Locuinte din MTCT, Marin Cotescu. "Astfel, vrem sa protejam investitia omului sarac", a adaugat el, referindu-se la termenul minim de cinci ani pentru care se poate face inchirierea.
Cotescu a precizat ca si in Franta, bunaoara, se stabileste un termen minim de trei ani pentru inchirierea catre persoane fizice si de sase ani pentru persoane juridice. "Poate cinci ani e prea mult, dar trebuie sa fie un termen. Proiectul este supus dezbaterii publice si se va face un audit international", a concluzionat oficialul.