» Cea mai puternica franciza romaneasca este Rompetrol, care numara 370 de statii in franciza.
» Una dintre cele mai convenabile francize este Romstal, care nu percepe taxa de intrare
o mica afacere cu firma de imprumut, pe care proprietarul o urmareste zi de zi, la gura cuptorului de pateuri sau langa pompa de benzina. La polul opus, o investitie de milioane de dolari doar pentru a obtine dreptul de a folosi o marca celebra, facuta de un om de afaceri care apoi se va uita spre alte plasamente. Fie ca firma se numeste Fornetti sau IKEA, este vorba tot de o afacere in franciza.
Diferenta dintre cele doua categorii de francizati este data in primul rand de taxa de intrare. Daca in cazul Fornetti, bunaoara, ea este de numai 5.000 de euro, IKEA va fi utilizata de omul de afaceri Nicolae Badea, actionar la Dinamo, in urma unei investitii de noua milioane de euro.
"Primul este antreprenorul jucator, cel care face totul, iar al doilea este doar un investitor, asistat de o armata de consultanti. Primul va administra afacerea si va fi acolo zi de zi, iar cel din urma, dupa ce a semnat contractul, se va uita spre alte plasamente", spune Razvan Blid, directorul general al companiei CHR Consulting, membru fondator al Asociatiei Retelelor de Franciza din Romania.
Benzinari sub umbrela Rompetrol
Daca pana nu demult aveam doar francizati autohtoni, in ultima perioada se constata o ofensiva tot mai puternica a francizorilor romani.
Cel mai puternic dintre acestia este Rompetrol, care numai in tara are 170 de statii in franciza. Acestora li se adauga alte 200 de francize in Franta, achizitionate "la pachet" cu compania Dyneff. Dupa cum spune vicepresedintele Rompetrol, Eric Kish, compania intentioneaza sa se extinda cu franciza si in Bulgaria, Ucraina, Georgia, Albania, fosta Iugoslavie, dar si nordul Spaniei.
Taxa de intrare in franciza Rompetrol este de la 100.000 pana la 150.000 de euro. Practic, benzinarii particulari sunt tot mai rari, preferand sa plateasca pentru a sta sub umbrela unei marci consacrate.
Robineti, mobila si lenjerie
Pe urmatorul loc in topul francizorilor romani se afla compania de instalatii sanitare Romstal, cu 130 de unitati francizate in Romania si 18 in Ucraina, urmata de Germanos, cu 80 de unitati francizate, si Mobexpert, cu 36 de unitati.
"Suntem cea mai convenabila franciza, pentru ca nu percepem taxa de intrare. In schimb, exista niste reguli stricte pe care magazinul trebuie sa le respecte", spune directorul de marketing al Romstal, Catalin Anghel.
Pe pietele externe au patruns pana in prezent si companii ca Mobexpert si Leonardo.
Mai mult, clujenii de la Jolidon, companie producatoare de lenjerie intima, nu s-au multumit numai cu tarile din regiune, intrand si pe pietele din Franta si Italia.
TOP
Francizori romani
1. Rompetrol – 470 de unitati (inclusiv Dyneff)
2. Romstal – 148 de unitati
3. Germanos – 90 de unitati
4. Mobexpert – 36 de unitati
Preturi
Sistemele de franciza pornesc de la 3.000 de euro si ajung pana la un milion de euro. In suma totala sunt incluse atat taxele percepute de francizor, cat si investitia in deschiderea primei unitati sub brandul respectiv. Printre cele mai ieftine francize de la noi se numara Fornetti, cu o taxa de intrare de 7.000 de euro, la polul opus situandu-se spaniolii de la Zara, cu un milion de euro.