» Am exportat marfuri mai putine, dar la preturi mai mari
» Produsele petroliere au reprezentat aproape 9% din total
» Gradul scazut de prelucrare, compensat de cresterea cotatiilor mondiale
Cresterea preturilor internationale la titei si la produsele metalice, precum si numarul tot mai mare de autoturisme Logan livrate in strainatate au salvat anul trecut exporturile romanesti, a caror calitate este departe de a se fi imbunatatit.
Scadere cantitativa
Din punct de vedere cantitativ, exporturile romanesti au scazut in 2006 comparativ cu anul precedent. Paradoxal, insa, valoarea lor a crescut de la 22,3 miliarde de euro la 25,8 miliarde.
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, explica aceasta anomalie prin majorarea pe plan mondial a preturilor la produse petroliere si metalice.
De altfel, acestea sunt si primele categorii de marfuri exportate de Romania. Pe primul loc in topul exporturilor s-au situat derivatele din petrol, care au reprezentat 8,96% din total, iar pe cel de-al doilea firele, cablurile si conductorii electrici, cu o pondere de 5,97%.
Aproape 80.000 de Logan-uri
O alta cauza a aprecierii valorii exporturilor este pusa de Ionescu pe seama industriei auto, aici fiind cuprinse atat componentele si accesoriile, fabricate in mare parte in sistem lohn, cat si autovehiculele ca produs finit. Automobile Dacia SA se situeaza pe locul patru in clasamentul exportatorilor romani. Oficialii Dacia indica faptul ca in 2006 au fost exportate 79.438 de autoturisme Dacia Logan, comparativ cu numai 51.000 in anul precedent.
Dincolo de produse petroliere si auto, in topul marfurilor exportate mai figureaza, in continuare, si alte produse ale industriei lohn, mai exact confectiile. Tot in top se afla si produsele laminate plate, cu o pondere de 3,5% din total. Aici, cel mai mare aport l-a avut Mittal Steel Galati (fostul Sidex), care se si situeaza pe locul doi in topul exportatorilor.
Petrom, pe primul loc
Primul loc este ocupat de Petrom, care anul trecut a exportat 2,24 milioane de tone, in scadere cu 1% fata de 2005, dar cu un profit mai mare.
O alta companie petroliera, Rompetrol, se afla pe locul trei, cu un export de 1,5 milioane de tone, in valoare de 826 milioane de dolari, comparativ cu numai 655 milioane euro in 2005, cand livrarile la extern au fost de 1,4 milioane tone, catre destinatii ca Turcia, Georgia, Bulgaria, Grecia, Croatia, Moldova, Serbia sau chiar Franta.