Adică, pe lângă spitalele “clasice” de stat, unde mare parte din tratamentul aferent și serviciile oferite se decontează de către Casa de Sănătate, se înființează, tot de către stat, alte spitale, unde toate aceste servicii se vor plăti integral, sau aproape integral.
Acest proiect nu este pe termen lung, nici măcar mediu, ci trebuie implementat imediat. “Este necesară în mod imperativ și cu maximă urgență abilitarea regiilor autonome de a înființa unități sanitare private în scopul valorificării în condiții de eficiență a bazelor existente în patrimoniul acestora”, arată OUG citată. Aceste unități vor trebui să primească avizul Ministerului Sănătății pentru a funcționa, iar înființarea lor va fi decisă de către Consiliile de Administrație ale regiilor autonome, valorificând patrimoniul imobiliar al acestora, mare parte nefolosit la capacitate, în prezent.
Pentru a certifica intrarea statului pe piața serviciilor medicale private, Guvernul a modificat chiar Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, adăugând spitalelor private, operate de actori economici cu capital privat, și pe cele pe care le vor înființa regiile deținute de stat. “Se asimilează spitalelor private și unitățile sanitare private înființate în cadrul unor regii autonome, asociații și fundații sau al unor societăți reglementate de Legea 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care acordă servicii medicale spitalicești.”
Primul spital: Hotelul Triumf, din București
Începutul pentru acest proiect va fi la RA-APPS, regia care administrează patrimoniul statului. Hotelul Triumf, de pe bulevardul Kiseleff, din București, aflat în administrarea regiei, va fi transformat în spital privat. Destinația lui este schimbată, prin ordonanța mai sus menționată, din “imobil cu destinația de sediu pentru instituțiile publice” în “imobil destinat activității economice”. RA -APPS “trebuie” să transforme Hotelul Triumf în spital pentru a mai câștiga bani și a diminua din pierderile uriașe pe care le are an de an. Doar în ultimii trei ani, regia a cumulat peste 100 de milioane de euro pierdere, în ciuda faptului că administrează active imobiliare de 1 miliard de euro. Este de urmărit cum va proceda RA-APPS la construirea și operarea unui spital în locul hotelului Triumf, având în vedere că nu are experiență în această activitate. Se poate presupune că serviciul spitalicesc va fi concesionat unui operator privat cu experiență solidă în domeniu.
Hotelul Triumf este unul dintre cele mai valoroase active ale RA-APPS. Are o suprafață construită de 2.750 de metri pătrați, terenuri de tenis, magazii și alte construcții de încă 3.000 de metri pătrați, plus un teren asociat de 10.000 de metri pătrați. În total, 15.000 de metri pătrați.
Doar 10% rată de ocupare anuală
Hotelul a avut, în ultimii ani, un traseu sinuos, fiind scos la vânzare, fără succes, apoi trecut în gestiunea DNA, căreia să-i fie sediu, apoi direcția nu l-a mai dorit, s-a întors la RA-APPS. Ulterior, Guvernul a mai conceput un plan prin care să îi fie dat în administrare Ministerului de Externe, care să îl folosească drept sediu. Și acest plan a fost abandonat, fără a se oferi prea multe informații pe temă.
Acum este în degradare, investiții în reabilitare nu au fost făcute, iar rata de ocupare anuală este de sub 10%. Practic, este o povară pentru instituția care îl operează, în ciuda faptului că poziționarea lui și terenul aferent ar trebui să îl facă unul dintre cele mai dorite active imobiliare și economice, în ansamblu.
Numărul spitalelor private din România s-a dublat în perioada 2011-2016, ajungând la peste 200 de unităţi, potrivit analizei realizate de Mediprice, portal online de comparare a serviciilor medicale. Doar în 2017, sectorul medical privat a crescut cu 12%. În prezent, valoarea acestui segment de servicii este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, cu o creştere medie anuală de 9,5% în perioada 2011-2016. Primele cinci lanţuri private din România au realizat, anul trecut, o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 400 de milioane de euro. Cei mai mari jucători sunt Snador, MedLife, Regina Maria și Monza Medical.