Aceasta reiese din Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru februarie 2018, publicat luni seară. În prezent, indicele Robor la 3 luni este 2.03%.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică s-a majorat cu 0,7 puncte, până la valoarea de 46,7 puncte, informează Agerpres.
Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.
Leul se va deprecia, nu numai indicele Robor dă semnale rele
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.
Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.
Peste 84% dintre participanţii la cercetarea CFA România sunt de părere că rata inflaţiei se va majora în următoarele 12 luni. La momentul realizării sondajului, rata inflaţiei avea o valoare de 4,32%.
Dobânda, şi ea
În acelaşi timp, 96% dintre analişti consideră că ratele de dobândă la leu pentru scadenţa la trei luni se vor majora.
Rata medie a ROBOR cu scadenţa la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denonimate în lei cu scadenţă la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadenţele pe termen scurt, CFA România anticipează dobânzi negative.
Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României, ROBOR la 3 luni era la 2,03%. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România.