In baza unui proiect de lege aprobat de Senat, copiii vor putea fi ingrijiti in crese pana la varsta de 4 ani, fata de 3 ani cum este in prezent. Este vorba de o initiativa legislativa de modificare a Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor. Daca legea va fi promulgata, cresele vor fi obligate sa asigure servicii de ingrijire a copiilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani. Bebelusii nu vor putea fi primiti la cresa mai devreme de a implini varsta de 3 luni din cauza faptului ca pana la doua luni si jumatate nu sunt vaccinati, deci nu pot fi primiti in colectivitati. Cresele, publice sau private, vor asigura servicii de supraveghere si ingrijire, program de educatie timpurie adecvata varstei, nevoilor si potentialului de dezvoltare a copiilor si, nu in ultimul rand, supravegherea starii de sanatate si igiena a micutilor.
Serviciile de ingrijire vor fi asigurate de personal angajat specializat sau protocoale incheiate cu structuri specializate, inclusiv in ceea ce priveste asigurarea nutritiei copiilor. O alta obligatie a creselor are in vedere depistarea situatiilor de risc care pot duce la separarea copiilor de parinti si sesizarea cand este cazul a institutiilor abilitate in protectia copilului. De asemenea, vor fi necesare acorduri scrise si cu alte institutii competente in problemele privind interesul copilului – Politie si Directia pentru Protectia Copilului, care vor avea sarcina sa asigure asistenta creselor. Initiativa legislativa a primit aviz negativ din partea Guvernului. Nici reprezentantul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nu a vazut cu ochi buni aceasta initiativa si le-a cerut senatorilor sa respinga proiectul. S-a motivat ca ar fi in circuitul de avizare un alt proiect de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijirea copiilor pe timpul zilei.
Cererea si argumentarea secretarului de stat din Ministerul Muncii au fost insa criticate de senatorul Anca Boagiu, care i-a cerut reprezentantului Guvernului sa vina cu argumente tehnice, nu cu "jucarii" de maniera "avem si noi un proiect". Initiatorii proiectului, senatorul Alexandru Mazare si deputatul Eduard Stelian Martin, au motivat necesitatea cresterii varstei copiilor care pot merge la cresa prin aglomerarea excesiva a gradinitelor din mediul urban. Din lipsa de locuri, inscrierea micutilor la gradinita se amana pana la varsta de la 4 ani, astfel ca parintii sunt obligati sa ii tina acasa o perioada de un an. Proiectul de lege a fost aprobat aproape in unanimitate, existand un singur vot "impotriva".
» Medici specialisti
Una din obligatiile creselor se refera la asigurarea de servicii de ingrijire medicala prin medici specialisti – pediatru, psiholog si nutritionist, care sunt indispensabili in cadrul unor colectivitati de copii cu varste atat de mici. Acestora li se vor adauga serviciile de educatie, deci cresele nu vor fi doar un loc in care parintii sa isi lase copiii pe timpul serviciului.