Un top realizat de compania lasalle Investment Management releva faptul ca Bucurestiul este tot mai neatractiv din punctul de vedere al investitiilor imobiliare pe termen mediu. Astfel, Capitala pica 36 de pozitii, ajungand sa ocupe abia locul 84 in clasamentul celor mai atractive 98 de destinatii privind investitiile imobiliare. Bucurestiul se confrunta cu o scadere serioasa a atractivitatii, in topul realizat anul trecut de aceeasi companie coborand 23 de pozitii, astfel ca atunci a ocupat locul 48. La realizarea clasamentului s-a avut in vedere indicele anual al dezvoltarii regionale europene E-RAGI, in functie de 15 variabile clasificate in trei categorii. Este vorba de perspectivele de crestere ale economiei, locurilor de munca si cheltuielile alocate cercetarii si dezvoltarii, gradul de dezvoltare in functie de PIB pe cap de locuitor, respectiv situatia mediului economic. In stabilirea indicelui anual al dezvoltarii europene, perspectivele de crestere reprezinta 60%.
Caderi importante in clasament au mai inregistrat Budapesta (Ungaria), care a ajuns pe locul 82, fata de 34 anul trecut, si Sofia (Bulgaria), care s-a pozitionat in acest clasament pe pozitia 72, fata de 68 in 2008. Excluzand Varsovia (Polonia), care se afla pe pozitia 17 si s-a dovedit cea mai puternica economie din regiune reusind pana acum sa evite recesiunea, Praga (Cehia) este singurul oras din Europa Centrala si de Est care a reusit sa obtina un scor peste media indicelui din 2009, ajungand sa ocupe pozitia 21. De asemenea, Bratislava (Slovacia) si Liubliana (Slovenia) au inregistrat, dupa cum arata autorii studiului, imbunatatiri semnificative, ceea ce le-a facut sa ocupe pozitiile 50 (in crestere cu trei pozitii fata de 2008), respectiv 46 (cu 19 pozitii fata de anul trecut).
Pentru investitorii imobiliari, cel mai atractiv oras din cele 98 de orase europene analizate este München, care se dovedeste a avea cea mai buna capacitate de a rezista actualelor probleme economice. Chiar daca s-a clasat pe locul opt, fiind in urma oraselor Paris, Stockholm si Moscova, capitala Marii Britanii a ocupat aceasta poztie din cauza problemelor economice si somajului, subliniaza autorul studiului.
Potrivit acestui studiu, s-au identificat orasele din Europa, unde cererea pentru proprietati imobiliare ar putea atinge, pe termen mediu, cele mai ridicate niveluri, fiind un instrument pentru investitori cand este analizat alaturi de alte date precise despre piata de profil.