-0.8 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăȘeful FMI vine la Bucuresti pentru legea pensiilor

Șeful FMI vine la Bucuresti pentru legea pensiilor

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Importanța reformelor din România este sub­liniată și de prezența pe 30 martie a șefului Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn,  prima vizită în ultimii 12 ani a unui director general al Fondului. Una dintre legile incluse în acest pachet este legea pensiilor, pe care Parla­men­tul trebuie să o adopte de urgență. Legea în cauză este una dintre restanțele țării noastre față de instituția mondială,  le-a transmis ieri șeful statului partidelor politice convocate la Palatul Cotroceni. FMI condițio­nase acordarea tran­șelor trei și patru de adoptarea de către Parlament a legii pensiilor și responsabilității fiscale, care ar fi trebuit să devină efective în luna februarie. Deși cele două legi nu fuseseră adop­tate, FMI a acordat României cele două tran­șe în valoare de 2,3 miliarde de euro. România a obținut și o de­rogare din partea conducerii FMI, referitoare la nivelul arieratelor.

Vizita FMI menționată de Băsescu ieri, anunțată și de Fond tot ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, va preceda cu o lună o misiune de evaluare a FMI în țara noastră. Rezultatul condiționează acor­darea celei de-a cincea tranșe, care urmează să meargă integral la BNR, nemaifiind destinată acoperirii deficitului bugetar. Fap­tul că șefii FMI vin în România cu o lună înaintea misiunii oficiale de evaluare îi determină pe analiști să consi­dere că FMI dorește să mobilizeze astfel clasa politică în vederea îndeplinirii angaja­mentelor pe care ni le-am luat față de Fond.

Delegația FMI se va întâlni cu președintele Traian Basescu, cu premierul Emil Boc, cu gu­verna­torul Băncii Naționale a Ro­mâniei, Mugur Isărescu. Strauss-Kahn  se va adresa și ple­nului reunit al Parlamentului. Din delegația FMI va face parte și șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 mi­liarde euro, pachetul total de fi­nanțare externă, de la Fond, Uni­u­nea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 mi­liarde euro. La începutul lunii mai 2009, FMI a virat prima tran­şă din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septem­brie a acordat şi banii aferenți celei de-a doua tranşe (1,85 mi­liarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR. Tranșele trei și patru au fost primite de țara noastră în luna februarie 2010.

„Cred că sosirea lui Strauss-Kahn la București, prima vizită după 12 ani a unui șef FMI, are două aspecte: în primul rând, repre­zin­tă o vizită de încurajare a reforme­lor ce trebuie completate, în al doilea rând,  arată că Româ­nia se află pe un drum corect și, în con­dițiile implementării politi­cilor fiscale și monetare pe ter­men lung,  va avea un viitor bun. Kahn nu vine să tragă pe nimeni de urechi, mesajul lui va fi către populație”, spune Mihai Tănă­sescu, reprezentantul României la FMI.

Legea sistemului unitar de pensii își propune să omo­genizeze dreptu­rile bănești ale vârstnicilor, în con­dițiile în care în prezent exis­tă nu mai puțin de 80 de acte nor­mative care re­glementează sistemul. Exis­tența multitudinii de prevederi legislative a dus la apariția unor discrepanțe majore între pensiile acordate de stat. Raportul între cea mai mare și cea mai mică pensie depășește 100:1 (37.000 lei, față de 350 lei.)

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă