-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecialGoya şi „Capriciile" sale

Goya şi „Capriciile” sale

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Mulţi dintre noi au auzit expresia „Somnul raţiunii naşte mon­ştri”, dar puţini au văzut gra­vurile care par a fi generat această ex­presie sau sunt familiarizaţi cu opera unuia dintre cei mai mari pictori ai lu­mii, spaniolul Francisco de Goya. Ex­poziţia organizată de Muzeul Naţional de Artă, Ambasada Regatului Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti, ne oferă prilejul de a privi 80 de gravuri din celebra serie a Capriciilor, rea­lizată de Goya în perioada 1797-1799.

Capriciul, gen de gravură cu subiect liber, de la detaliul decorativ la compoziţia fantastică, este în accepţiunea lui Goya motiv de satiră socială. Goya sancţionează slăbiciunile şi viciile umane, săgeţile lui ţintind nu numai masele populare, ci şi clerul, înal­ţii demnitari şi aristocraţia. Firesc, con­ţinutul critic al acestor gravuri a provocat ne­mulţumirea Inchiziţiei, planşele au fost retrase rapid de la vânzare, iar Goya a dăruit regelui plăcile gravate precum şi exemplarele nevândute, salvându-se astfel întreaga serie. Gravurile sunt însoţite de comentariile originale ale artistului, păstrate în manuscris pe exemplarele din primele tiraje, aflate în colecţiile Muzeului Prado şi ale Bibliotecii Naţio­nale din Madrid, care explică titlurile, uneori enigmatice, sau completează mesajul imaginii.

Seria expusă acum la Bucureşti a fost imprimată în 1929, într-o ediţie limitată, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Sevilia.

Expoziţia cuprinde şi manifestări conexe, dintre care am aminti, pe 23 mai, de la 
ora 11.30, proiecţia filmului biografic „Goya la Bordeaux”, în regia lui Carlos Saura.

FAŢETE ALE CONŞTIINŢEI. CAPRICIILE LUI GOYA
Gravuri
MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expoziţia este deschisă până pe 30 mai, între orele 11.00 – 19.00.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă