Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat joi, înaintea şedinţei în care CCR dezbate sesizarea premierului privind un conflict între Parlament şi Guvern privind Legea educaţiei, că demersul Guvernului este „penibil şi periculos” şi reprezintă o contestare a deciziei Curţii, relatează NewsIn.
„Din punctul meu de vedere această încercare a primului-ministru este neîntemeiată şi lipsită de obiect. (…) Suntem aici pentru a apăra statul de drept şi pentru a infirma încercarea, cred eu penibilă şi periculoasă pe care Guvernul încearcă să o facă. Ceea ce face astăzi Guvernul este o contestare a deciziei Curţii Constituţionale. Angajarea răspunderii este neconstituţională, orice formă de a eluda această decizie reprezintă un asalt grav la adresa statului de drept”, a spus Geoană, care a venit la şedinţa Curţii însoţit de preşedintele Comisiei juridice Toni Greblă şi membrii Comisiei de învăţământ din Senat Ecaterina Andronescu şi Nicolae Robu.
Preşedintele Senatului s-a arătat convins că, în această speţă, dreptatea este de partea lui şi că angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei este neconstituţională, arătând că „nimeni nu poate să înlocuiască Parlamentul ca instanţă supremă de legiferare în numele poporului român”.
„Niciun Guvern, indiferent cât de disperat este, oricât de fragilă este majoritatea, nu are dreptul să încalce acest principiu fundamental şi mergem cu încredere şi spirit de echipă pentru avea nu atât Legea educaţiei, cât principiile statului de drept”, a subliniat Mircea Geoană.
Geoană a menţionat că, din informaţiile pe care le deţine şi le va furniza şi Curţii, Comisia pentru învăţământ din Senat va finaliza chiar în această săptămână raportul asupra Legii educaţiei. Astfel, el s-a arătat convins că judecătorii CCR vor stabili că cererea premierului este neîntemeiată, iar Senatul trebuie să adopte Legea educaţiei.
Curtea Constituţională a României discută joi cererea premierului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Parlament privind Legea Educaţiei, ca urmare a refuzului Legislativului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă după asumarea răspunderii pe lege.
Şeful Executivului a scris luni CCR cerând soluţionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, subliniind că acest demers este lipsit de justificare constituţională, fiind o „obligaţie” a Executivului. Premierul evocă, în scrisoarea adresată judecătorilor Curţii Constituţionale, parcursul procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii educaţiei naţionale, subliniind că, deşi preşedintele Senatului a cerut Curţii „oprirea procedurii legislative de la Senat a proiectului Legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestui proiect”, Parlamentul a stabilit totuşi un calendar al asumării.