0.3 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăSpecial„Megapolisul“ Galați-Brăila a ajuns de pârloagă. Aproape 250 de familii locuiesc în...

„Megapolisul“ Galați-Brăila a ajuns de pârloagă. Aproape 250 de familii locuiesc în municipiul Galați… județul Brăila!

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Primăria Galați are 650 ha de arabil pe care nu vrea nimeni să îl închirieze. Terenul a rămas dintr-un proiect eșuat, folosit electoral de PSD la alegerile din 2004, când au fost atribuite repartiții pentru vetre de casă, care după alegeri nu au mai avut nicio valoare.

Cadorisirile electorale au deseori urmări imprevizibile. Spre exemplu, în urma campaniei electorale a PSD din 2004, Primăria Galați a ajuns mare latifundiar, deținând 655 ha de teren arabil în județul Brăila. Este vorba doar de suprafața ce poate fi închiriată dintr-un total de 1.000 ha, cu care Guvernul Năstase a împroprietărit Galațiul pentru construirea unui „megapolis“ care să aducă voturi PSD.

Primăria Galați a reușit timp de 10 ani să încaseze ceva bani, închiriind ieftin terenul singurei firme interesate, o societate agricolă care deține și instalațiile pentru irigații de pe pământurile respective. De 4 ani, însă, primăria nu mai găsește clienți interesați care să plătească chirie pentru cele 655 ha și se poate spune că proiectul electoral al Guvernului Năstase a ajuns de pârloagă, la propriu și la figurat.

De la Carol I la Adrian Năstase

Povestea a început în 2002, când Guvernul Năstase a împroprietărit Primăria Galați cu 1.000 ha în județul Brăila, miza fiind începerea construirii unei zone metropolitane care să unească Galațiul și Brăila, despărțite de numai 14 km. Ideea nu era nouă. Se mai gândise la unirea celor două orașe și Regele Carol I. Prin 1999, Laurențiu Ulici, pe atunci președintele Uniunii Scriitorilor și senator UFD de Brăila, reluase ideea și găsise chiar un grup financiar din Canada interesat să investească un miliard de dolari. Arhitecții de la CJ Brăila au făcut și un proiect. Investiția a căzut, deoarece canadienii nu au înțeles „apropourile“ unuia din consilierii premierului Radu Vasile care aștepta vreun comision.

După 3 ani, „Zona Metropolitană Galați-Brăila“ devenea proiect electoral al PSD pentru alegerile din 2004. Inițiativa i-a aparținut liderului PSD Galați, Dan Nica, care l-a convins pe premierul Adrian Năstase că „zona metropolitană“ va aduce voturi PSD. Printr-o hotărâre de guvern din 2002, cabinetul a transferat 1.000 ha situate în judeţul Brăila, pe malul Siretului, din proprietatea ADS în proprietatea Consiliului Municipal Galaţi. Între timp s-au construit doar 15 blocuri ANL. La alegerile locale din 2004, PSD a reușit „victoria“ atribuind prin Primăria Galați repartiții pentru vetre de casă, care după alegeri nu au mai avut nicio valoare.

Războiul Galați – Brăila

O dată cu trecerea celor 1.000 ha din județul Brăila în proprietatea Primăriei Galați a fost reluat războiului Galați-Brăila. Ostilitățile erau conduse chiar de fostul baron de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (foto medalion), acesta interzicând instituțiilor din județ să emită autorizații de construcție și certificate de urbanism pentru ANL-urile Galațiului. Dar mai era o problemă și cu terenul neocupat de construcții, rămas în continuare teren arabil. Hotărârea de Guvern a cabinetului Năstase fusese elaborată de șeful de atunci al Secretariatului General al Guvernului, celebrul Octav Cozmâncă, care a comis o eroare, pentru că pe terenul atribuit Galațiului erau și instalații de irigații care aparțineau unei societăți agricole din Brăila, Agridelta Serv, care a și deschis acțiune în instanță cerând să intre în proprietatea terenului pe care se află instalațiile de irigat. Agridelta Serv obţinuse câştig de cauză la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Brăila. Pe 10 ianuarie 2013, Primăria Galați a deschis acţiune în instanţă la Judecătoria Brăila, cerând anularea încheierii de carte funciară. Judecătoria Brăila a dispus anularea documentului OCPI Brăila, şi respingerea cererii de notare formulată de SC Agridelta Serv SRL, cu privire la existenţa sistemelor de irigaţii cu țevi subterne în lungime de 2.637 m.

Faptul că sunt proprietarii instalațiilor pentru irigații, le-a conferit celor de la Agridelta Serv un statut privilegiat. De altfel, din 2002 până în 2013 au și fost singurii participanți la licitații, contractele dintre Primăria Galați și Agridelta Serv fiind încheiate anual. Fostul primar Marius Stan a încercat prin 2013 încheierea unui contract de închiriere pe 5 ani. A fost organizată o licitație la care singurul participant era tot Agridelta Serv. Prețul de pornire era de 500 lei/ha/an, dar licitația a mers „în jos“ și contractul dintre Primăria Galați și Agridelta Serv a fost încheiat la prețul de 367 lei/ha/an. Contractul a intrat în vigoare  pe 1 octombrie, dar 3 zile mai târziu, pe 4 octombrie 2013, primarul Marius Stan a convocat Consiliul Municipal în ședință extraordinară și a fost aprobată Hotărârea 435/2013, prin care a fost abrogat caietul de sarcini. Mișcare dubioasă. Ulterior, Agridelta Serv a renunțat la contract.

Primărie de mare oraș, cu arabilul rămas pârloagă

De atunci, arabilul Primăriei Galați a rămas nearat, nediscuit, neînsămânțat.

În 2015, primăria a mai avut o tentativă de închiriere. A fost elaborat un nou caiet de sarcini, potrivit căruia sunt închiriate 655 ha, o suprafață cu 63 ha mai mare decât cea scoasă la închiriere în 2013.În caietul de sarcini din 2015 era reluată clauza ce prevedea încheierea unui contract pe 5 ani, dar era prevăzut și un nou preț de pornire a licitației, de 750 lei/ha/mp. Nici Agridelta Serv, nici altă societate agricolă nu s-a prezentat la licitație. Recent a fost demarată o nouă încercare de închiriere a terenului. Consiliul Municipal Galați a aprobat pe 27 iunie închirierea celor 655 ha de teren arabil, la 750 lei/ha/an. Urmează să fie anunțată noua licitație.    

Încurcături imobiliare

De departe, cartierul gălățean „Dimitrie Cantemir“, format din cele 15 blocuri ANL, pare un sediu de fost IAS izolat pe câmpul de 1.000 ha. Se află peste Siret, în județul Brăila. Pe celălalt mal al Siretului se află Galațiul. Cele 243 de familii nu au magazine, grădiniță, școală sau biserică, dar au stație de autobuz. În urmă cu câțiva ani, marea lor problemă era că nu puteau avea cărți de identitate „de Galați“ deoarece adresa lor era una aberantă: municipiul Galați, județul Brăila!

Dar municipiul Galați este în județul Galați! Oficial ar fi trebuit să aibă cărți de identitate emise de comuna brăileană Vădeni, pe al cărui teritoriu administrativ se află blocurile ANL. După câțiva ani în care au tot încercat să se legitimize la bănci sau la achiziţia unor bunuri de valoare cu contractul de închiriere încheiat cu Primăria Galați, s-a recurs la un artificiu. Potrivit actelor normative referitoare la evidenţa populaţiei, „orice cetăţean poate fi pus în legalitate în momentul în care face dovada adresei la care locuieşte“. Cum contractele de închiriere a apartamentelor ANL reprezintă astfel de dovezi, s-a ajuns la concluzia că pot avea cărți de identitate emise de Biroul pentru Evidenţa Populaţiei Galaţi.

Contractul, vizat de DNA

În septembrie 2015, la Primăria Galați a fost primită o adresă a DNA București, prin care erau solicitate mai multe documente. Printre documentele cerute de DNA se afla și „actul adițional la contractul încheiat cu Agridelta Serv SRL Vădeni, județul Brăila, pentru închirierea suprafeței de 655 ha, proprietatea municipiului Galaţi, situat în extravilanul comunei Vădeni, judeţul Brăila“. Acest interes al procurorilor DNA confirmă că de-a lungul anilor la încheierea contractelor de închiriere a celor 655 ha s-au întâmplat și lucruri care să însemne cel puțin formularea știută, că „există suspiciunea rezonabilă că au fost comise fapte de corupție“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă