Condus timp de 16 ani de liderul PSD, Liviu Dragnea, Teleormanul se zbate într-o situație economică extrem de dificilă, iar cifrele arată că situația este chiar mai gravă decât în Vaslui.
Deși există în România județe care au cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă, precum Clujul sau Timișoara, la polul opus sunt județele care au rămas în aceeași sărăcie crâncenă, cu o populație dependentă de ajutoare de stat. Sunt județe ca Vaslui sau Teleorman, unde numărul pensionarilor și asistaților social îl depășește cu mult pe cel al angajaților, iar aceștia din urmă au printre cele mai mici salarii din țară. Iar perspective ca situația să se îmbunătățească nu se întrevăd. Veniturile extrem de reduse ale populației locale, dar și lipsa forței calificate de muncă nu atrag nici investitori. În aceste condiții, oamenii rămân dependenți de ajutoarele sociale, care consumă resurse uriașe de la bugetul central și local, iar statul reușește performanța să fie, paradoxal, cel mai mare angajator.
Foarte puțini salariați
Datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, din subordinea Ministerului Muncii, arată că, din cei 389.433 de locuitori ai Teleormanului, 10.837 primesc venitul minim garantat, o formă de ajutor a statului pentru cei mai săraci români. Chiar dacă nominal sunt județe care au un număr mai ridicat de beneficiari, procentual județul lui Dragnea este liderul țării la acest capitol, cu 2,78% din populație beneficiară a venitului minim garantat.
Vaslui nu e cu mult în urmă, cu un procent de circa 2,4%. De asemenea, cele două județe se remarcă printr-un număr ridicat de beneficiari ai pensiei sociale minime. Per ansamblu, pensionarii și asistații social sunt de două ori mai mulți decât numărul salariaților. În plus, datele statistice mai arată că și pentru aceștia din urmă, cele mai multe locuri de muncă sunt create de stat. „Dacă nu există activitate economică, cine creează locuri de muncă? Statul, la spitale, direcțiile de asistență socială, învățământ. Dacă nu sunt venituri, v-ați duce să deschideți acolo un parc de distracții?”, a declarat, pentru „România liberă”, Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
Administrații locale dezinteresate
El a adăugat că nu poți face industrie în zone cu oameni care au muncit în agricultură. „Cum să se facă o uzină în Teleorman, pentru cine și cu cine?”, a spus Pârvan. Potrivit acestuia, vina este și a administrațiilor locale, care trebuie „stimulate” să atragă investitori prin tăierea fondurilor de la bugetul central, în lipsa performanțelor financiare. De asemenea, lipsa infrastructurii adaugă o piesă la acest tablou al cauzalității sărăciei.
Am căutat explicații și la un specialist în resurse umane pentru situația din cele două județe. Mădălina Popescu, director general la firma de recrutare Pluri Consultants, spune că, în lipsa multinaționalelor, nu sunt oportunități de slujbe, în afară de cele care țin de agricultură. Chiar și așa, exploatațiile agricole reușesc cu greu să angajeze oameni, mulți fiind plecați la muncă în Italia sau Spania. „Dacă s-ar schimba mentalitatea de a întinde mâna și de a nu face nimic, cele două județe ar putea deveni poli cu valoare adăugată mare, fiindcă potențialul agricol este ridicat. Piața muncii este dezolantă peste tot în țară. În foarte-foarte multe orașe nu sunt oferte interesante, iar unde sunt, nu se găsesc oameni dispuși să muncească, atât timp cât ajutorul de șomaj este arhisuficient”, a declarat Mădălina Popescu.
Județul lui Dragnea, „detronat“ la șomaj
Până acum, județul Teleorman a fost cunoscut ca având cea mai ridicată rată a șomajului din țară. Într-un raport publicat în luna decembrie, Comisia Națională de Prognoză plasează Teleormanul tot în frunte, cu o rată a șomajului de 11,1%. Din acest motiv, Liviu Dragnea a fost atacat de adversarii săi politici inclusiv după câștigarea alegerilor. În varianta de primăvară a prognozei, în mod „miraculos” pe primul loc a trecut județul Vaslui, cu o rată a șomajului calculată pentru 2016 de 11,4%. Asta deși numărul de salariați a fost revizuit în ușoară creștere, fiind singurul județ al țării pentru care s-a modificat numărul de salariați între cele două rapoarte.
Amenințarea „teleormanizării“
În ultimul an, mai mulți lideri politici au arătat că modul în care s-a dezvoltat Teleormanul arată care este, de fapt, competența administrativă a lui Liviu Dragnea.
„Avem o alegere între o teleormanizare a României și o Românie modernă, europeană. Avem alegerea între sărăcie și un drum către prosperitate și normalitate în România”, a scris Nicușor Dan pe Facebook, în octombrie 2016.
„E interesant de văzut că exact în bazinele electorale ale PSD, un partid cel puţin afişat de stânga, orientat spre nevoile oamenilor, exact acolo avem şi pungile de sărăcie cele mai mari. (…) În judeţul Teleorman, care a fost condus de domnul Dragnea, acolo avem cei mai mulţi asistaţi social. (…) Problema nu e că li se dau ajutoare sociale celor care într-adevăr au nevoie, problema e că asta se întâmplă de ani de zile şi nu se dezvoltă economia acolo. Oare de ce?”, a afirmat, în decembrie 2016, fostul premier Dacian Cioloș.
„Domnul Dragnea este un om foarte bogat într-unul dintre cele mai sărace județe din țară. Eu cred că asta e o problemă (…) Teleorman este un județ sărac pentru că oamenii au avut încredere într-o anumită clasă politică, care i-a păcălit. Ei nu trebuie să mai aibă încredere în acești politicieni. E momentul să se implice. Nimeni nu va avea grijă de ei dacă ei nu au ei înșiși grijă…” – Clotilde Armand, 10 octombrie 2016
Replica lui Liviu Dragnea: „Să jignești locuitorii dintr-un județ, o parte din țară pe care vrei să o conduci, eu nu cred că s-a mai întâmplat în România. Așa cum se dă tehnocrat dl Dacian Cioloș, te-ai fi așteptat de la acest om, un om al cifrelor, să dea date reale. Încep cu niște cifre pentru rigoare. A vorbit de asistații sociali. Eu nu știu dacă dl Cioloș înțelege, are habar ce sunt asistații social. În general, cei de la PNL merg cu această idee aproape în toate județele, că cei mai mulți asistați social sunt în Teleorman, asta este programul lor de campanie. Am luat date oficiale de la Guvernul Cioloș, pe primul loc este județul Dolj la asistați social, mai sunt încă multe județe în fața județului Teleorman, de beneficiari de ajutor social.” (Mircea Marian)