Administratorul Brantner-Vereş, Călin Stoia, i-a dat mită primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, peste 188.000 de lei (45.000 de euro), pentru ca edilul să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului şi acesta să se deruleze fără incidente, afirmă procurorii DNA, informează Mediafax.
Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări faţă de Mihai Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., pentru dare de mită în formă continuată.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 2010-2011 Stoia, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-a remis lui Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, cu titlu de mită.
„Stoia Călin Mihai a dat această sumă de bani pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente. Ca urmare, la data de 28 iulie 2010, între Primăria Cluj-Napoca şi SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A. a fost încheiat contractul de salubrizare pentru o perioadă de opt ani”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, joi noapte, pentru 29 de zile, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.
Decizia Curţii de Apel Cluj a fost atacată cu recurs de reprezentanţii celor doi arestaţi, acesta urmând să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar, fiind audiată aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupţie în cursul după-amiezii de miercuri.
Procurorii afirmau că, „pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie”, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.
În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), care a fost reţinut pentru 24 de ore tot miercuri, şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Firma Brantner – Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei clujene, semnarea contractului de concesiune trebuia să aibă loc în 15 iulie 2009, dar a avut loc abia în 28 iulie 2010 şi a intrat în vigoare trei luni mai târziu, deoarece licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de mai multe societăţi care au participat la ea. CNSC şi-a declinat competenţa către Tribunalul Cluj. La rândul său, Tribunalul Cluj a declinat competenţa către CNSC.
Curtea de Apel Cluj a stabilit, în final, că CNSC este competent în soluţionarea litigiului, iar în urma unei decizii date s-a stabilit că Rosal Grup şi Brantner-Vereş sunt câştigătorii licitaţiei.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, câştigătorii licitaţiei au fost selectaţi în funcţie de tarifele de colectare ofertate, care au avut o pondere de 60 la sută în calcularea punctajului final, de propunerea tehnică – pondere de 30 la sută, şi de redevenţa plătită către Primărie, cu pondere de 10 la sută din punctajul final. Cel mai mic preţ de colectare, de cinci lei/persoană/lună, l-au oferit societăţile Brantner-Vereş şi Rosal Grup. În ceea ce priveşte redevenţa, Brantner-Vereş a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primărie, la fel ca şi Rosal.
Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Vereş include 435 de puncte gospodăreşti.
Cele două societăţi, Brantner-Vereş şi Rosal, au primit în concesionare serviciul de salubritate pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioadă de încă patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal şi Brantner au obligaţia de a realiza o serie de investiţii în modernizarea şi amenajarea de puncte gospodăreşti, care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii.
Societatea Brantner-Vereş a luat fiinţă din societăţile Napoget şi Salprest, care se ocupau cu salubritatea în Cluj-Napoca în urmă cu mai mulţi ani. Napoget a fost cumpărată de Brantner, iar Eugen Vereş a preluat Salprest, ulterior cele două firme fiind unificate sub numele Brantner-Vereş.