Jurnalistul Radio France Internationale (RFI) România, Constantin Rudnitchi, realizatorul rubricii «Economia reală», a explicat astăzi cum manipulează președintele Camerei Deputaților, șeful PSD Liviu Dragnea, când invocă o ”gaură” de 10 miliarde de lei în bugetul de stat.
Din aceeași categorie: Daniel Dăianu critică programul fiscal al PSD, bazat pe pomeni sociale: Trebuie să bagi cărbuni în economie, adică să faci investiţii | RFI ECONOMIE
De la începutul analizei pe această temă, Constantin Rudniţchi atrage atenția că scopul urmărit, în realitate, de Liviu Dragnea este producerea impresiei că este vorba despre bani furați din bugetul de stat și că asta este o ”manipulare grosolană”.
«Una din temele încinse ale acestor zile este aşa-zisa “gaură” de 10 miliarde de lei de la bugetul de stat. În primul rând, este nevoie de câteva precizări legate de folosirea termenilor. Când preşedintele PSD vorbeşte despre o “gaură” în buget, publicul larg înţelege că ar fi vorba de un furt, de o delapidare a banilor. Termenul de “gaură în buget” este asimilat în limbajul popular cu hoţia. Este prima manipulare grosolană a dlui Liviu Dragnea. Să fie limpede! Nu se pune problema unei dispariţii a 10 miliarde de lei din bugetul de stat», a explicat jurnalistul RFI.
Constantin Rudnitchi a explicat la RFI România că Guvernul Cioloș a respectat toate regulile europene, astfel încât nu avea cum să ”fure” 10 miliarde din bugetul de stat:
Cea mai clară dovadă în acest sens este aceea că vechiul guvern a respectat toate regulile europene în materie: a publicat lunar execuţiile bugetare, adică situaţia veniturilor şi cheltuielilor, şi a transmis aceste date către instituţiile naţionale şi europene. Apoi, este practic imposibil să deturnezi bani din bugetul României întrucât legea bugetului arată clar destinaţiile cheltuielilor pe capitole şi pe instituţii.
Dacă nu este vorba despre un furt din buget, atunci în ce constă aşa-zisa “gaură bugetară”? Înţelegem tot din explicaţiile tardive ale lui Liviu Dragnea. De fapt, preşedintele PSD acuză că veniturile bugetului de stat nu au fost la nivelul prognozat în proiectul de buget. De fapt, PSD vrea să ancheteze diferenţa dintre prognoza de buget şi bugetul efectiv realizat.
Este cu totul altceva decât insinuarea de furt. Astfel, conform bugetului aprobat de Parlament la începutul anului trecut (buget care în paranteză fie spus a fost realizat chiar de guvernul Ponta şi preluat ca atare de Executivul condus de Dacian Cioloş) veniturile bugetare totale trebuiau să fie de 231 miliarde de lei. Conform cifrelor oficiale, la 11 luni veniturile erau de aproximativ 206 miliarde lei, iar conform declaraţiilor fostului ministru al finanţelor veniturile bugetare anuale vor fi de 221 miliarde lei.
Diferenţa dintre bugetul prognozat şi cel realizat este de 10 miliarde de lei, adică exact cifra invocată de Liviu Dragnea. Cu specificarea că datele bugetare finale le vom avea în mod oficial abia la sfârşitul acestei luni, atunci când Ministerul Finanţelor le va face publice. Deocamdată, lucrăm doar cu informaţiile primite de la Anca Dragu, fostul ministru al finanţelor, şi cu insinuările dlui Dragnea.
Măcar am dezlegat misterul celo 10 miliarde lei: este diferenţa dintre bugetul aprobat şi cel efectiv realizat. Adică dl. Dragnea vrea să ancheteze diferenţa dintre prognoză şi realitate. Foarte bine! Să luăm câteva exemple.
Analiza RFI continuă cu descrierea situației similare din timpul guvernărilor PSD: În anii 2013-2015, pentru a arăta doar situaţia bugetară din ultimii ani ai guvernării PSD … citiți aici continuarea!