Consiliul Judeţean Arad vrea să construiască, din fonduri proprii, o unitate medicală destinată bolnavilor de tuberculoză.
Judeţul Arad se află pe locul 10 în ţară într-un clasament al incidenţei tuberculozei. Spitalul TBC, devenit între timp secţie a Spitalului Clinic Judeţean Arad, funcţionează în acest moment în condiţii improprii, într-o clădire retrocedată Arhiepiscopiei Aradului. În acest sens, Consiliul Judeţean Arad a decis construirea, din fonduri proprii, a unei secţii noi, însă în realitate pare că este vorba de un adevărat spital, care va fi dotat conform normelor europene. Totuşi, autorităţile judeţene aşteaptă un ajutor şi din partea Ministerului Sănătăţii, pentru ca noua unitate spitalicescă să poată fi finalizată mult mai rapid. Termenul pe care l-a primit Secţia TBC, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Arad, de a elibera spaţiul clădirii revendicate de Arhiepiscopia Aradului a expirat. Autorităţile locale au solicitat, însă, prelungirea contractului, iar instituţia respectivă a decis să mai permită funcţionarea unităţii până la finalizarea noii construcţii. Problema este că, pentru secţia TBC, este plătită o chirie lunară de 12.000 de lei, iar bolnavii stau într-o clădire insalubră, în care nu se poate face nici o investiţie. Asta, deşi judeţul Arad are un procent ridicat în privinţa incidenţei tuberculozei. „La nivelul judeţului Arad se înregistrează o incidenţă de aproape 98 de bolnavi la 100.00 de locuitori, iar la nivel naţional, într-un clasament neoficial, judeţul Arad este pe locul 10 în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei”, a declarat şeful secţiei TBC, Gheorghe Nini.
Spital cu norme UE
În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Arad a reacţionat, iar consilierii au hotărât construirea unui spital TBC nou, pe un teren propriu, în municipiul Arad. „Această investiţie a început din banii Consiliului Judeţean şi este programată să se finalizeze în trei ani. Cred că aceasta va fi printre singurele secţii TBC ale unui spital din ţară care va corespunde în totalitate normelor europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu. Vestea a fost primită cu bucurie de reprezentanţii Spitalului de Urgenţă, în cadrul căruia funcţiona secţia de TBC, care au explicat şi de ce nu se putea investi în clădirea revendicată acum de Arhiepiscopia Aradului. „Nu am crezut că se poate realiza o clădire nouă, pentru că de ani de zile ne străduim să mutăm din locaţia în care există la ora actuală secţia de Pneumoftiziologie, o secţie care este insalubră. Nu putem investi în ea pentru că este retrocedată, aparţine Arhiepiscopiei, iar noi plătim, lunar, ca şi chirie, o sumă destul de substanţială. Dar, problema este că nu putem asigura condiţiile pentru bolnavi”, a spus managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, Teodora Olaru. Clădirea va fi construită la marginea oraşului, va costa 12 milioane de lei şi va fi finalizată în trei ani. Noua secţie va avea o suprafaţă de 8.006 metri pătraţi, 120 de paturi şi va fi o unitate spitalicească modernă, conform standardelor Uniunii Europene. Pentru acest an, Consiliul Judeţean a alocat patru milioane de lei.
Ajutor de la minister
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, nu ar refuza nici un ajutor financiar de la Ministerul Sănătăţii, ba dimpotrivă. Potrivit acestuia, gestul făcut de autorităţile judeţene demonstrează că în judeţul Arad există un interes mare pentru capitolul sănătate. „Nu aşteptăm o sumă mare, dar aşteptăm o contribuţie a Ministerului Sănătăţii, pentru că noi, Consiliul Judeţean, am dovedit până acum că avem o aplecare spre a investi în sistemul de sănătate”, a declarat Nicolae Ioţcu.