0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăSpecialSenzaţionalul DD – din tomberon în închisoare

Senzaţionalul DD – din tomberon în închisoare

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

 

Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. După executarea pedepsei, Diaconescu nu  are dreptul să-și exercite meseria de jurnalist timp de cinci ani.

În acelaşi dosar cu Dan Diaconescu a fost condamnat şi Doru Pârv, fost realizator de programe la OTV, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare. Nici el nu are dreptul de a desfăşura vreo activitate în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de cinci ani după ce iese din închisoare. Al treilea condamnat este fostul realizator de programe la OTV, Ghezea Mitruș, care a primit o sentință de doi ani și șase luni cu executare, nici el neavând voie să participe la vreo activitate în presă, pentru cinci ani, după executarea pedepsei principale.

În următoarele 20 de zile cei trei se vor afla în perioada de carantină și se va stabili unde îşi vor executa pedepsele, dar şi regimul de detenţie.

„Cred că nici un român nu mai are acum încredere în justiţie. Mi-au închis televiziunile, mi-au închis partidul, acum mă închid pe mine”, a spus Dan Diaconescu, după ce a fost scos, cu cătuşe la mâini, de către polițiști, din locuința sa. El a fost dus la Penitenciarul Rahova.

Inițial, Dan Diaconescu primise, în decembrie 2013, la Judecătoria Sectorului 1, o pedeapsă de 3 ani de închisoare, însă Curtea de Apel București a mărit condamnarea la 5 ani și jumătate, în urma admiterii apelului DNA.

În octombrie 2010, cei trei au fost trimiși în judecată pentru șantajarea primarului Ion Moț. Procurorii au susținut că Dan Diaconescu l-ar fi şantajat pe Moţ, prin intermediul colaboratului său Doru Pârv că dacă nu plăteşte suma totală de 200.000 de euro, va difuza un film compromiţător la adresa sa. Până la data şantajului prin postul OTV, Moţ i-ar fi plătit lui Pârv, în două tranşe, 30.000 de euro şi 4.200 de lei, bani care i-ar fi fost destinaţi lui Dan Diaconescu. La circa o lună de la aceste plăţi, Diaconescu a anunţat în emisiunea sa că va difuza informaţii senzaţionale despre primarul Moţ. În seara în care la OTV erau anunţate dezvăluirile, primarul l-ar fi sunat pe Pârv ca să blocheze difuzarea filmului deoarece ar fi plătit banii. Atunci, Pârv ar fi plusat şi ar fi cerut şi alte sume, în total aproximativ 200.000 de euro. Primarul ar fi promis banii, iar filmul nu a mai fost difuzat.

„Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri”, preciza DNA.

De asemenea, procurorii l-au acuzat pe Diaconescu că, în luna aprilie 2005, a exercitat acte repetate de amenințare, atât în mod direct, cât și indirect, prin intermediul lui Mitruș Ghezea, asupra omului de afaceri Paul Petru Țârdea, pentru a-l determina
să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

Magistraţii au decis ca, în cazul fondatorului OTV, să fie scăzută din pedeapsă cele trei zile în care el a fost reţinut şi arestat preventiv, între 22 şi 25 iunie 2010.

Cine este Ion Moț, la rândul său condamnat

Pe de altă parte, în vara anului 2013, Ion Florin Moţ a fost prins în flagrant de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în timp ce a primit mită de la un denunţător.  Denunţătorul, un om de afaceri, a cumpărat câteva sute de hectare de teren agricol în comuna Zărand. Pentru a întabula pământul, acesta a avut nevoie de mai multe documente de la primărie, documente pe care administraţia locală era obligată să le elibereze la cerere. Primarul a cerut 50.000 de euro mită pentru a da drumul actelor. După ce a plătit 5.000 de lei şi 250 de euro, cumpărătorul s-a prezentat la DNA şi a făcut o plângere împotriva lui.  Moţ a fost prins într-un flagrant cu şpaga de 10.000 de euro. Instanţa a decis că primarul va fi condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, precum şi interzicerea dreptului de a mai deţine o funcţie publică pentru 2 ani de zile. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, iar aici pedepsa primarului s-a redus la 2 ani de închisoare cu suspendare. Mai mult, judecătorii au decis suspendarea tuturor pedepselor complementare, inclusiv suspendarea dreptului de a fi primar.  Prefectul a fost obligat să-l repună pe  Moţ în funcţia de primar. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă