Un deputat din Comisia SRI avertizează că România poate avea război cu Rusia, care deja a atacat Ucraina. Deputatul Silviu Macovei (PSD) transmite acest avertisment într-o postare pe internet.
Deputatul PSD face public acest mesaj chiar în ziua în care directorul SRI, Eduard Hellvig, este audiat în Comisia parlamentară SRI.
Mesajul postat de deputatul Macovei este următorul:
„Încercați, pentru o clipă, să vă imaginați că de la Botoșani la Galați, așteaptă la graniță zeci de mii de soldați care vin cu tancurile să vă facă Moldova, Transilvania, Banatul sau Țara Românească o „țară independentă”. Din moment ce Rusia încalcă orice acord internațional, acest scenariu de coșmar l-ar putea trăi oricând și românii, nu-i așa? Ce l-ar împiedica pe Putin să considere România „un stat creat artificial” și să asigure independența unor teritorii „prietene”? Poate ne simțim încă departe de tendințele hegemoniste ale lui Vladimir Putin care își trage poporul rus într-un conflict pe care nimeni nu și-l dorește; însă, suntem mult prea aproape de acest război pentru a închide ochii și a spune „nu ne privește”!
România s-a dezvoltat economic enorm în ultimii 15 ani nu sub umbrela influenței Rusiei, ci făcând parte din NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să condamnăm cu toții agresiunea Rusiei lui Vladimir Putin contra unei țări foste comuniste care, ca și noi acum trei decenii, își dorește să se alăture UE și NATO, singurele garanții ale prosperității în pace”
Postarea apare, marți, pe pagina de Facebook a Comisiei parlamentare SRI. Silviu Macovei este deputat de Iași și este de profesie jurist.
Textul postat de deputatul Macovei face aluzie la recunoașterea „statelor” Lugansk și Donețk de către Rusia. Lugansk și Donețk sunt două regiuni din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia. Luni seară, președintele Putin a recunoscut „Republicile Populare” Lugansk și Donețk drept state independente. Ulterior, marți, Rusia a trimis trupe „de menținere a păcii” în aceste două regiuni.
Comisiile de Apărare și Comisia SRI au cerut lămuriri despre situația din Ucraina
Comisiile de Apărare din Parlamentul României au audiat, în ultimele zile, mai mulți oficiali români, pe tema Ucrainei.
Marți, 22 februarie, Comisia SRI îl audiază, la rândul ei, pe directorul SRI, Eduard Hellvig. Audierea în Comisie se face fără accesul jurnaliștilor. Directorul SRI ar putea face însă declarații publice, după audiere.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!