0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăInternaționalPapa Francisc s-ar putea întâlni cu liderul "pro-război" al Bisericii Ortodoxe din...

Papa Francisc s-ar putea întâlni cu liderul „pro-război” al Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Papa Francisc s-ar putea întâlni cu Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, pe care UE îl acuză că susține războiul din Ucraina.

Cei doi ar putea să se întâlnească față în față la o reuniune a liderilor religioși care va avea loc în Kazahstan în luna septembrie, notează Euronews.

Papa se va afla în capitala Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie pentru a participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, a precizat Vaticanul.

El plănuise să se întâlnească cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat această întâlnire la sfatul diplomaților de la Vatican.

Dacă întâlnirea din septembrie va avea loc, aceasta ar fi doar a doua după ce s-au întâlnit în Cuba în 2016. Aceasta din urmă a fost prima întâlnire de acest fel între un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Comunicatul Vaticanului care a anunțat călătoria nu l-a menționat pe Kirill. Aceasta a fost publicată în limbile rusă, italiană și engleză. Kazahă și rusă sunt cele două limbi oficiale ale țării.

De la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a apărut o ruptură între Vatican și Biserica Ortodoxă Rusă.

Într-un interviu publicat în luna mai într-un ziar italian, Francisc a declarat că Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, lucru criticat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Poziția lui Kirill a divizat, de asemenea, Biserica Ortodoxă mondială și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor Biserici Ortodoxe locale cu cea din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin este membru al Bisericii Ortodoxe Ruse și a prezentat acțiunile sale în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială” menită să „denazifice țara”.

Papa Francisc a respins o astfel de terminologie, descriind invazia drept o „cucerire armată”, acuzând Rusia de „imperialism” și numind conflictul un „război crud și fără sens”. El și-a exprimat dorința de a vizita atât Kievul, cât și Moscova, în speranța de a promova pacea în cea din urmă.

Regretatul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat capitala kazahă în 2001, când aceasta era cunoscută sub numele de Astana.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă