-0.8 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski poartă prima convorbire telefonică legată de război cu Xi din China

Zelenski poartă prima convorbire telefonică legată de război cu Xi din China

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Zelenski spune că a avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă” cu Xi Jinping din China, primul lor contact de la începutul războiului din Rusia, transmite BBC.

El a declarat pe Twitter că este convins că această convorbire, împreună cu numirea unui ambasador la Beijing, va „da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.

China a confirmat convorbirea, adăugând că „a fost întotdeauna de partea păcii”.

Spre deosebire de Occident, Beijingul a încercat să pară neutru în ceea ce privește invazia rusă, dar nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Moscova și nici nu a condamnat invazia, iar luna trecută președintele Xi a efectuat o vizită de stat de două zile în Rusia.

El s-a referit la președintele Vladimir Putin ca la „prietenul său drag”, a propus un plan de pace vag în 12 puncte.

Cu toate acestea, el nu și-a luat niciun angajament de a furniza arme Rusiei.

La câteva zile după vizită, președintele Zelenski l-a invitat pe liderul chinez să viziteze Kievul pentru discuții, menționând că au avut contacte înainte de războiul de amploare, dar nimic de când acesta a început în februarie 2022.

Într-un raport al convorbirii telefonice de miercuri, China l-a citat pe președintele Xi spunând că, „în calitate de țară majoritară responsabilă (n.r. China), nici nu va fi de o parte anume, nici nu va susține războiul, și cu atât mai puțin nu va profita de criză pentru a profituri uriașe”.

Această declarație pare a fi o lovitură la adresa celui mai mare rival internațional al Chinei, SUA, care a oferit cel mai mult ajutor pentru răspunsul Ucrainei la războiul cu Rusia.

Dar probabilitatea ca China să ajute la încheierea războiului pare departe, nu doar pentru că Rusia nu s-a arătat pregătită să își retragă forțele de pe teritoriul suveran al Ucrainei – o cerere cheie a Kievului.

De asemenea, criticii au pus sub semnul întrebării ideea ca Beijingul să acționeze ca mediator, citând nu doar prietenia fermă a lui Xi cu liderul rus, ci și dezvoltarea comerțului Chinei cu Rusia și refuzul acesteia de a vorbi chiar și de o „invazie”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă