O afacere de peste cinci milioane de euro, cat este valoarea contractelor de export incheiate de producatorii romani de caviar, este amenintata cu disparitia de o propunere cel putin ciudata a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii.
Institutul cu pricina a propus instituirea unei prohibitii de capturare a sturionilor pe o perioada de zece ani. Practic, daca propunerea institutului va deveni litera de lege, Romania s-ar dovedi mai catolica decat Papa, din moment ce Conventia comertului international pentru specii amenintate de disparitie (CITES, cu sediul la Geneva) a acordat tarii noastre o cota de export de 1.700 kg pentru anul in curs.
Pe de alta parte, o asemenea masura de instituire a prohibitiei nu poate fi luata doar de Romania, fara sa adere la ea si celelalte tari riverane Dunarii. „Altfel, sturionii necapturati in Romania vor fi capturati de pescarii tarilor vecine”, spune presedintele Asociatiei profesionale a producatorilor si exportatorilor RO Caviar Export, Lucian Rusan.
Recomandarea de acum a institutului este cel putin surprinzatoare, din moment ce cu numai o luna inainte acelasi institut inaintase Academiei Romane un studiu din care rezulta ca managementul sturionilor se desfasoara corect si se obtine o reproducere naturala in limite normale. Apoi, recomandarea privind instituirea prohibitiei a fost inaintata ministerelor Mediului si Agriculturii, fara a avea nici o legatura cu studiul initial.
SUA nu mai importa din Romania
Exporturile romanesti de caviar au primit deja o grea lovitura la finele anului trecut, cand Statele Unite au interzis importurile de caviar din Romania si din toate tarile riverane Marii Negre, din cauza ca nu au fost trimise raportarile cerute.
„Am fost nevoiti sa ne reorientam catre Uniunea Europeana. Principalele destinatii ale caviarului romanesc sunt in momentul de fata Franta, Germania si Suedia, la care se adauga Japonia”, spune Rusan. Cota de export alocata Romaniei a scazut constant, de la 5.000 kg in 1998 la 1.700 kg in prezent. Pentru consumul intern, cota a fost stabilita la 200 kg pe an. In timp ce la export caviarul se vinde cu 900-1.000 de euro/kg, pe piata interna pretul este de aproximativ 15 milioane de lei vechi/kg.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]