În mandatul de primar general de până în prezent al lui Nicușor Dan, abonamentele pe o linie sau pe două linii cu mijloacele de transport ale STB au fost eliminate, călătoria s-a scumpit, iar numărul centrelor de vânzare a fost redus cu aproape 30%. Pe trasee circulă încă vehicule în care plata cu cardul e imposibilă, în timp ce la 3.125 sunt doar 153 puncte de vânzare.
De când Nicușor Dan a preluat mandatul de primar general al Capitalei, Societatea de Transport București (STB) pare să facă tot posibilul pentru a încasa mai mulți bani de la călători.
Aceasta, în ciuda numeroaselor probleme ale transportului public de suprafață din Capitală.
Chiar achiziția călătoriei este tot mai dificilă.
![](https://romanialibera.ro/wp-content/uploads/2024/01/foto-2-daniel-istrate-1024x683.webp)
“În prezent, pe rețeaua de transport public de suprafață sunt înregistrate 3125 stații de oprire, dintre care 819 stații pe teritoriul județului Ilfov. Rețeaua punctelor de vânzare STB S.A. este formată din 153 puncte de vânzare și cinci automate de vânzare”, precizează STB, într-un răspuns oficial pentru “România liberă”, semnat de către directorul general, Daniel Istrate.
Edilul-șef, pus pe desființări
Potrivit sursei citate, “În ultimii trei ani au fost desființate 67 puncte de vânzare, din care 20 puncte de vânzare în anul 2023, în paralel cu extinderea canalelor alternative de achiziționare a titlurilor de călătorie”.
Și plata călătoriei cu mijloacele de transport în comun este încă dificilă.
Pe lângă erorile de sistem, pe care le-a mai arătat “România liberă” în alte articole, mai mulți călători ne-au semnalat că sunt în circulație autobuze Mercedes-Benz Citaro fără dispozitive care să permită plata cu cardul bancar, chiar pe trasee unde sunt și puține centre de vânzare.
Prea puține zeci de petiții pentru Primăria Capitalei
STB ascunde numărul mijloacelor de transport fără posibilitate de plată a călătoriei cu cardul bancar, în ciuda solicitării noastre.
Societatea precizează doar: “În prezent, în parcul STB S.A. sunt 1461 de vehicule ce permit validarea cu card bancar”.
O altă nemulțumire a călătorilor care s-au adresat redacției noastre este eliminarea abonamentelor pe o singură linie sau pe două linii.
În mandatul lui Nicușor Dan, bucureștenii mai au la dispoziție, ca abonament lunar, doar unul în valoare de 80 lei, pe toate liniile, inclusiv spre județul Ilfov.
Înainte, exista și posibilitatea de a achiziționa un abonament lunar doar pentru rutele din București, în valoare de 50 lei.
“Societatea de Transport Bucureşti, în calitate de operator de transport, prestează serviciul de transport în comun de suprafață în temeiul Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și are obligația de a aplica reglementările privind tarifele titlurilor de călătorie stabilite de această autoritate”, precizează STB.
Totuși, administrația publică locală nu este impresionată de numărul celor care solicită reintroducerea abonamentelor pe una sau două linii.
“Cererea pentru reintroducerea abonamentelor pentru o linie și două linii urbane a fost nesemnificativă, confirmarea fiind dată de creșterea cererii pentru titlurile de călătorie din noua ofertă tarifară, implementată începând cu data de 01.08.2021 (creștere înregistrată atât la abonamente, cât și la călătorii). De la 01.08.2021 și până în prezent, în evidențele STB S.A. au fost înregistrate 62 de petiții în care se face referire la acest subiect”, mai explică STB.
Surse din cadrul societății ne-au declarat că vânzările de călători au scăzut semnificativ de la impunerea măsurilor din mandatul actualului primar general (scumpirea călătoriei și eliminarea unor abonamente).
Oficial, STB nu admite însă acest lucru, dând vina pe pandemie: “Vânzările de călătorii s-au înscris pe un trend general crescător, ținând cont și de implicațiile generate de pandemia COVID-19 asupra activității economice. În ultimele 11 luni ale anului 2023, comparabil cu aceeași perioadă a anului 2022, s-au înregistrat creșteri de 12,67% la vânzarea de călătorii și de 13,65% la vânzarea de abonamente”.
![](https://romanialibera.ro/wp-content/uploads/2024/01/foto-3-adrian-crit-1024x683.webp)
Desființarea pe bandă rulantă a centrelor de vânzare călătorii ale STB a început, în mandatul lui Nicușor Dan, când directorul general al Societății de Transport era Adrian Criț, membru al Partidului Național Liberal (PNL).
Nicușor Dan l-a protejat pe Adrian Criț, pe timpul grevei angajaților din STB, care solicitau, printre altele, demiterea directorului general de atunci al societății subordonate Primăriei Capitalei.
Criț a fost director general al RATB și sub Sorin Oprescu, atunci, Nicușor Dan aducându-i numeroase critici.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!