Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și nu apare niciodată în public, o existență secretă care l-a ajutat să supraviețuiască la șapte tentative de asasinat, scrie Reuters.
Acum este căutat în afara Fâșiei Gaza, de unde a condus atacul din 7 octombrie, care a luat Israelul prin surprindere, ucigând 1.200 de persoane și creând o criză pentru guvernul de extremă dreapta prin luarea de peste 250 de ostatici.
Parchetul Curții Penale Internaționale a declarat luni că a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, șeful apărării sale și trei lideri Hamas pentru presupuse crime de război, inclusiv pentru Deif.
Israelul a negat comiterea de crime de război în războiul din Gaza.
Decizia CPI „echivalează victima cu călăul”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas.
Judecătorii de instrucție ai Curții vor trebui să stabilească dacă există suficiente dovezi pentru a emite mandate de arestare.
Deif a supraviețuit la șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, într-o carieră lungă și secretă în cadrul grupului militant, lăsându-l desfigurat și folosind un scaun cu rotile.
În lunile care au trecut de la 7 octombrie, se crede că Deif a dirijat operațiunile militare ale Hamas din tunelurile și străzile din Gaza, alături de colegi de rang înalt.
Urcând în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri a grupului și expertiza în fabricarea de bombe. Deif a figurat pe lista celor mai căutate persoane din Israel timp de decenii și este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe cu bombă.
El și alți doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar format din trei membri care au planificat raidul din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.
În urma acestuia, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a promis că îi va elimina pe cei trei: Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, Deif, șeful aripii militare, și Marwan Issa, adjunctul său, care a fost declarat ucis de Israel în martie.
Într-o casetă audio difuzată în timp ce Hamas lansa mii de rachete pe 7 octombrie, Deif a numit raidul „Potopul Al Aqsa”, semnalând că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.
În mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea cel mai sfânt loc al islamului care a înfuriat lumea arabă și musulmană, Deif a început să planifice operațiunea, a declarat o sursă apropiată Hamas.
„A fost declanșată de scenele și imaginile cu Israelul care a luat cu asalt moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului, bătând credincioșii, atacându-i, târând bătrâni și tineri afară din moschee”, a declarat sursa.
Există doar trei imagini ale lui Deif: una de 20 de ani, o alta cu el mascat și o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!