Președintele Emmanuel Macron a acceptat demisia guvernului francez, dar i-a cerut premierului Gabriel Attal să conducă o administrație interimară, pentru moment
Politica franceză este într-un impas de la alegerile anticipate din această lună, cu partidele din Adunarea Națională, luptând pentru a forma o coaliție guvernamentală, fără niciun succesor pentru Attal, deocamdată.
Macron a făcut anunțul la ședința de cabinet de marți, prima de la înfrângerea severă a aliaților săi în alegerile parlamentare anticipate, convocate pentru a „clarifica” peisajul politic.
Macron le-a spus miniștrilor că va accepta demisia lui Attal „la sfârșitul zilei”, dar îi va cere să rămână „pentru câteva săptămâni”, probabil până după Jocurile Olimpice de la Paris, care încep pe 26 iulie, au declarat surse guvernamentale pentru AFP.
Partidelor politice au mai mult timp pentru a construi o coaliție guvernamentală, după ce turul doi al alegerilor din 7 iulie a lăsat Camera Inferioară fără o majoritate. O alianță largă numită Noul Front Popular (NFP), care include socialiști, comuniști, verzi și stânga radicală Franța Nesupusă (LFI), a câștigat cele mai multe locuri, 193 din 577.
Aliații lui Macron au ajuns pe locul al doilea cu 164 de locuri, iar extrema dreaptă RN, pe locul al treilea cu 143.
Alianța divizată NFP a încercat să găsească un candidat comun pentru funcția de prim-ministru. Dar conflictele interne, în special între LFI și socialiștii mai moderați, au zădărnicit toate eforturile de a găsi o persoană capabilă să supraviețuiască unui vot de încredere în Parlament.
În weekend, socialiștii au spulberat speranțele lui Huguette Bello, 73 de ani, fost membru comunist al Parlamentului și președinte al Consiliului regional din teritoriul francez de peste mări, La Réunion, care avea sprijinul celorlalte partide de stânga. LFI, la rândul său, a respins-o pe Laurence Tubiana, 73 de ani, economist și specialist în climă, fără afilieri politice, care avea sprijinul socialiștilor, comuniștilor și al verzilor.
Legiuitorul de stânga, Francois Rufin a numit disputele interne din NFP „rușinoase”, la o zi după ce un membru al verzilor, Sandrine Rousseau, a spus că dezacordurile au făcut-o „foarte furioasă”.
Sâmbătă, Attal a fost ales liderul grupului partidului său în Adunarea Națională, având în vedere viitorul său în afara guvernului.
Macron și Attal, spun observatorii, încă speră să găsească o majoritate de centru-dreapta în Parlament care să excludă atât LFI, cât și extrema dreaptă RN, din orice nouă coaliție.
După demisia lor, Attal și alți membri ai Cabinetului vor putea să-și ocupe locurile în Parlament și să participe la orice formare a Coaliției. Parlamentul se reunește joi și va începe cu alegerea președintelui Adunării Naționale și a altor poziții cheie.
Sunt tensiuni între Attal și fostul său mentor, Macron, pe care premierul pare să-l învinovățească pentru înfrângerea electorală, la doar șase luni după ce a fost numit, la 34 de ani, cel mai tânăr șef de guvern al Franței.
Macron mai are aproape trei ani de mandat ca președinte, înainte de alegerile din 2027, când liderul de extremă dreaptă Marine Le Pen este de așteptat să facă o nouă încercare de a prelua puterea.