Subofiterul Ion Soc, de 37 de ani, din cadrul Serviciului de Paza si Protectie (SPP), s-a sinucis din motive care tin de situatia sa familiala. Aceasta este principala ipoteza de lucru a procurorilor militari care ancheteaza cazul.
Parasit de sotie, care a luat cu ea si copilul cuplului, Ion Soc a mai fost lovit de alte doua nenorociri: moartea tatalui sau, survenita anul trecut, si distrugerea casei natale din satul Macesu de Jos, judetul Dolj, luata de apele Dunarii.
Si-a luat zilele dupa ce a vorbit cu mama sa
Coincidenta sau nu, Ion Soc s-a sinucis chiar in ziua in care a aflat ca mama sa a ramas fara casa in urma inundarii satului Macesu de Jos de catre apele Dunarii. Pe 1 mai, femeia fusese evacuata si vorbise la telefon cu fiul sau. Localitatea doljeana a fost evacuata in proportie de 90 la suta dupa ce nivelul apei revarsate prin bresa produsa in digul de la Bistret a crescut. Evacuarea populatiei din Macesu de Jos a inceput inca de sambata, din cei 1.670 de locuitori ai comunei, 1.521 parasindu-si casele. Printre ei s-a aflat si mama lui Ion Soc. In seara zilei de luni, in jurul orei 18.20, dupa ce a vorbit cu mama sa, Soc s-a impuscat in cap cu pistolul din dotare. Tragedia s-a consumat in incinta Palatului Elisabeta.
Parchetul Militar ancheteaza sinuciderea
Surse din Parchetul Militar Teritorial Bucuresti ne-au informat ca anchetatorii iau in calcul doar ipoteza sinuciderii, un accident sau un act criminal fiind exclus. Ion Soc a fost gasit mort de catre un coleg, ofiter SPP, in camera folosita pentru schimbul de tura. Potrivit SPP, subofiterul facea parte din dispozitivul care asigura protectia familiei regale, fiind soferul unuia dintre autoturismele din escorta Regelui Mihai. Ofiterul care l-a descoperit pe sinucigas a raportat imediat incidentul superiorilor sai. La fata locului au sosit, pentru cercetari, procurorii criminalisti, cazul fiind preluat de magistratii Parchetului Militar Teritorial Bucuresti. Cadavrul sinucigasului era intins pe pat, imbracat. Trupul neinsufletit al subofiterului a fost transportat la Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici”, pentru necropsie.
Angajat la SPP din 1995, Ion Soc fusese de curand promovat si nu avea nici un fel de probleme la serviciu. In decembrie 2005 trecuse cu brio la testarea psihologica, la care sunt supusi toti angajatii SPP o data la sase luni. Viata sa privata, insa, nu era la fel de lipsita de probleme. Neintelegerile cu sotia au dus, inevitabil, anul trecut, la divort. Ion Soc a suferit si mai mult dupa ce copilul cuplului, in varsta de patru ani, a fost incredintat de judecatori mamei. Barbatul nu a putut nici macar sa-si viziteze fiul, deoarece fosta sotie l-a luat cu ea in Italia. Tot anul trecut, Ion Soc a mai primit o lovitura, tatal acestuia fiind gasit mort. Dupa divort, Ion Soc s-a mutat intr-un apartament pe care-l inchiriase.
Medicii confirma ipoteza sinuciderii
Primele investigatii medico-legale confirma ipoteza formulata de procurorii militari: subofiterul SPP Ion Soc, gasit mort, s-a sinucis. Cu toate acestea, investigatiile criminalistice continua, concluziile finale urmand sa fie trase abia la sfarsitul anchetei efectuate de Parchetul Militar. Potrivit surselor din Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” din Bucuresti, subofiterul SPP s-a impuscat in cerul gurii. Glontul a perforat baza craniului, a traversat emisfera cerebrala stanga, a perforat calota craniana si a iesit. Proiectilul a fost descoperit de anchetatori intr-un perete al camerei in care s-a sinucis Ion Soc. Autopsia nu a relevat indicii suspecte care sa infirme sinuciderea. Alta ipoteza este putin probabila, intrucat barbatul nu avea nici o alta urma de violenta. Anchetatorii asteapta examenul criminalistic, pentru a se stabili daca pe mana dreapta a lui Ion Soc, cea cu care a tras, exista urme de praf de pusca.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]