2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăEconomieDatornicii la stat, supuși disprețului public: „Românul ştie de ruşine și...

Datornicii la stat, supuși disprețului public: „Românul ştie de ruşine și de bătaie“

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

În primării, luna ianuarie începe cu întocmirea listelor cu cei care nu și-au plătit taxele și impozitele locale pentru anul trecut, emiterea somațiilor și, în cazurile în care nici așa rău-platnicii nu vin să își achite dările, demararea procedurilor de executare silită.

Pe lista datornicilor sunt și familii sărace, dar sunt și șefi de instituții publice, politi­cieni și funcționari cu salarii mari.

O gafă a angajaților Direc­ției de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Galați a pus în evidență fenomenul. Au fost publicate pe site-ul primăriei listele restanțierilor la plata impozitelor în 2017.

Pe listele cu cei pentru care fuseseră emise somații erau și personaje cu funcții importante în Primăria Galați: viceprimarul Galațiului, Picu Apostol Roman (UNPR), Teodora Voicilă, care în 2017 a fost arhitect-șef al Galațiului, consilierul municipal UNPR Ilie Ghețu și directorul ADP, Bogdan Ardean. Listele au generat reacții dure ale gălățenilor și au apărut și explicațiile, că somațiile fuseseră emise la jumătatea lunii noiembrie, iar o parte din cei menționați, printre care directorul ADP, își plătiseră impozitele în decembrie, așadar nu se depășise termenul de 31 decembrie. În pofida acestor clarificări, ironiile au rămas.

Prag de 1.000 de lei pentru persoane fizice

Se pare că publicarea pe internet a numelor restanțierilor la plata impozitelor e mai eficientă decât somațiile. De altfel, Primăria Galați a și lansat în dezbatere publică pro­iectul unei hotărâri a Consi­liului Municipal în baza căreia vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei numele persoanelor fizice şi juridice care au datorii la plata impozitelor şi taxelor locale. „Cred că românul ştie de ruşine şi de bătaie, din păcate. Cu bătaia nu avem cum, prin urmare măcar cu ruşinea să facem mai mult“, explică primarul Ionuţ Pucheanu (foto) oportunitatea proiectului. Dezbaterea publică vizează „stabilirea plafonului aferent obligaţiilor fiscale restante ale contribuabililor bugetului local în vederea publicării listei restanţierilor pe pagina de internet a municipiului“.

Sunt propuse două niveluri pentru care vor fi făcute publice numele restanțierilor, de 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de 50.000 lei pentru persoanele juridice. Primarul Galațiului speră ca această metodă să dea rezultate și municipalitatea să nu mai cheltuie bani pe corespondență, somații și executare silită.

„Mie mi se pare un demers de transparenţă totală, pentru că, aşa cum aţi văzut, este posibil să se regăsească şi nume «celebre» pe astfel de liste. Cred că ţine de bunul simţ şi de moralitatea fiecăruia, mai ales ale celor care ocupă funcţii mai mult sau mai puţin importante în administrație. Măcar atât să facă pentru ceilalţi cetăţeni, dacă nu se poate mai mult“, ne-a declarat Ionuț Pucheanu.

Hotărârea ar putea fi aprobată în februarie și publicarea listelor cu restanțieri ar începe pe
1 martie.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă