-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăGDPRCa urmare a aprecierii leului

Ca urmare a aprecierii leului

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, de ieri toate medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie si al caror pret este stabilit de Ministerul Sanatatii sunt mai ieftine. In medie, medicamentele s-au ieftinit cu 4-5%, in functie de valuta care a stat la baza calcularii fiecarui produs in parte. Ieftinirea s-a datorat evolutiei cursului de schimb valutar, prin aprecierea leului, Ministerul Sanatatii ajustand trimestrial preturile medicamentelor. Este vorba de peste 3.000 de medicamente, cele care se elibereaza pe baza de reteta. Nu se ieftinesc medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala – aspirina, paracetamol, algocalmin pastile, unguente etc., deci cele din categoria OTC, si al caror pret este stabilit liber pe piata, deci nu de Ministerul Sanatatii. Cum ordinul ministrului Eugen Nicolaescu a intrat in vigoare in data de 16 martie a.c., de ieri toate farmaciile si-au introdus in calculator noile preturi. Reducerea este mai consistenta insa in cazul medicamentelor din import, deci cele ale caror preturi sunt mai mari. Altfel, la medicamentele romanesti, al caror pret este mai mic comparativ cu cele din import, reducerea este aproape nesesizabila, de ordinul catorva sute sau mii de lei. In categoria medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie intra practic toate medicamentele pentru bolile cronice sau acute, deci pentru toate tipurile de afectiuni – cardiace, pulmonare, renale, hepatice, metabolice etc.

Pacientii, singurii castigati

Daca pentru pacienti ieftinirea este binevenita, in schimb farmacistii se plang ca vor inregistra pierderi, mai ales ca reducerea de pret se aplica inclusiv la medicamentele deja existente in farmacii, deci cele din stoc. Pentru ca stiau ca va veni o reasezare a preturilor, unele farmacii au incercat sa-si diminueze pierderile, mergand pe stocurile la limita. Evident, o asemenea practica inseamna categoric un efort in plus, in fiecare zi farmacistii fiind nevoiti sa tot comande medicamente. Plus ca oricum aveau obligatia sa aiba medicamente in farmacii, deci nu puteau sa lase rafturile goale si sa astepte inerenta reducere de pret. Una peste alta, reprezentantii farmaciilor mici, deci nu cele din lanturi, spun ca tot vor inregistra o pierdere de cateva zeci de milioane de lei, daca nu chiar si mai mult, in functie de stocurile existente la data aplicarii ordinului Ministerului Sanatatii.

„Salutam initiativa MS”

„Hotararea ministrului Nicolaescu de a ieftini medicamentele este binevenita, avand in vedere ca preturile medicamentelor in Romania, comparativ cu alte tari, erau ridicate din cauza adaosurilor comerciale. Ar fi fost anormal sa nu se ieftineasca medicamentele cand pretul benzinei la pompa a scazut dupa intarirea monedei nationale. Intrucat reducerea de pret se refera doar la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, pentru o mai buna intelegere trebuie sa distingem intre aceste medicamente si cele care se elibereaza fara reteta, cunoscute ca OTC. Medicatia alopata a bolilor cronice, ca si pentru cele acute necesita pentru cea mai mare parte din produsi reteta, tocmai pentru a se evita accidentele determinate de supradozaj sau administrare inadecvata. Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie sunt cele banale, de uz curent”, ne-a spus dl prof. dr. Mihai Voiculescu, sef Sectie Nefrologie in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

La produsele din import, reducere mai consistenta

Ieftinirea cu 4-5 procente se vede mai mult la medicamentele care au un pret mai mare, in aceasta categorie intrand, categoric, cele din import.
Medicamente pentru anumite boli de inima: l Dilatan (trimetazidina – denumirea comuna internationala), 30 comprimate, producator Terapia Cluj – 107.800 lei inainte de ieftinire, 103.300 lei dupa ieftinire, rezulta o diferenta de pret de 4.500 de lei l Preductal (produs frantuzesc), 60 comprimate – 313.700 inainte si 300.600 lei dupa ieftinire, rezulta o diferenta de pret de 13.100 lei l Preductal MR (produs frantuzesc), comprimate de 35 mg – 483.400 lei inainte si 463.200 lei dupa ieftinire, rezulta o diferenta de pret de 20.200 lei l Trimetazidina (produs romanesc), comprimate de 35 mg – 362.200 lei inainte si 346.100 lei dupa; diferenta de pret de 16.100 lei ¥ Nitroglicerina (40 capsule) – 10.600 inainte si 10.000 dupa, deci o diferenta de 600 lei.
Antibiotice: l Ampicilina (10 comprimate a 500 mg) – 36.300 lei inainte si 35.900 dupa ieftinire; diferenta de 400 de lei; lAmoxicilina (20 comprimate a 250 mg) – 48.600 lei inainte si 46.600 lei dupa ieftinire; diferenta de 2.000 de lei.
Calmante: l Algocalmin fiole (5 fiole) – 19.700 inainte si 18.900 lei dupa ieftinire.
Antireumatice: l Diclofenac (30 comprimate a 50 mg), – Terapia Cluj – 15.000 lei inainte si 14.400 lei dupa ieftinire, deci o diferenta de 600 de lei.

„Ieftinirea ne afecteaza foarte mult”

„La ultima reasezare a preturilor am pierdut aproape 100 de milioane de lei. Credem ca inca nu este bine pus la punct sistemul asigurarilor de sanatate si pana la urma furnizorii crediteaza medicamentele.
Ieftinirea este mai vizibila la medicamentele din import, deci cele care sunt mai scumpe. Pentru ca omul de rand face destul de greu diferenta dintre OTC-uri, la care adaosul comercial este dictat de piata, deci nu de Ministerul Sanatatii, si medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie, de multe ori pacientii nu mai inteleg la care produse preturile sunt mai mici. Nu putem sa mergem foarte mult timp pe un stoc de subzistenta, pentru ca daca nu ai nici azi, nici maine un medicament pacientii nu ne vor mai calca pragul si vor merge la farmaciile care stiu ca stau foarte bine cu aprovizionarea”, sunt de parere farmacistii care lucreaza in farmacii individuale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă